Matematika Matek érettségi megoldások 2008

1.feladat
:)

kesz


2.feladat
Egyszerű, logikát igénylő feladat, melyhez csupán kivonni, szorozni, osztani kell. Oviban nehezebbet számolgattunk.

kesz

3.feladat
Akinek a megoldás tovább tart mint a feladat elolvasása, az bizony buta.

kesz
4.feladat
Na átbasz a kofa?:)
kesz

5.feladat
Na ilyat oviban nem tudtam.

kesz

6.feladat
Rajzolni nem ér!

kesz

7.feladat
BUCI MACI

kesz



8.feladat
De ez mi?? Ez az érettségi? Tweek! Mondd hogy tudsz ilyet!

kesz

9.feladat
Mit jelent az iksz a satuban he?

kesz

10.feladat
"Melyik zsebemen van, melyik zsebemben van :S !?"
kesz

11.feladat
ujaj.

kesz

12.feladat
Na, ez már Füles.
keszk



Na innentől nem poénkodok, mert el tudom képzelni, hogy valakinek beizzadt a picsája a következőktől. Átadom a szót az Origonak.

A feladatsor második részében szerepelnek mindazok a témakörök, amelyek az elsőből kimaradtak. Mind a trigonometria, mind a térgeometria helyet kap az utolsó hat feladatban.
A feladatsor első három példája közül mind a hármat meg kell oldani.

13.feladat
Exponenciális és logaritmikus egyenletek megoldására volt szükség. Probléma volt ugyanakkor, hogy a feladat b) részénél nem volt egyértelmű, hogy a lapon háromszor gyök x vagy köbgyök x áll-e. A nyomtatás félreérthetőségére sokan panaszkodtak.

14.feladat
Koordinátageometriai feladat, amelynél azonban nem kell feltétlenül ábrázolni is a koordináta rendszert. A feladattal viszonylag kevés érettségizőnek volt problémája.

15.feladat
Ez is azolyan példa, amire kevesen panaszkodtak, kombinatorikai ismereteivel a diákok meg tudták oldani a példát.

A 16-18 feladatok közül csupán kettőt kellett választania a diáknak, akiknek választása általában a 17. feladatra esett. A teszt végére érve sokan egyszerűen azért a 18. hagyták ki, mert nem tudták végigolvasni a bonyolult, alapos értelmezésre szoruló szöveget.

16.feladat
Eléggé számolásigényes, épp ezért veszélyes térgeometriai példa,: könnyen el lehet kavarodni a számolás során, tudni és használni kell a csonkakúp, a forgáskúp és a forgáshenger térfogat és felszín számítási képleteit, hiszen a megadott test ebből a három alakzatból tevődik össze.

17.feladat
Ezt a feladatot sokan hagyták ki – nem is csoda: a feladattípus is nehéz és maga a példa sem egyszerű.

18.feladat
A tapasztalt matematikatanárok előre tudhatták, milyen sorsra jut a 18. feladat, amelyhez elsősorban a valószínűségszámítással kellett tisztában lenni. Az elképzelt szerencsejátékot leíró példa utolsó feladatként nem is matematikailag fogott ki a vizsgázókon, a nehézségek a szövegértéssel támadtak.

„Megbukni nehéz, de ötöst szerezni is.”  - fűzi hozzá Koltai Márta, matematikatanár. Ma jóval többen maradnak a vizsga végéig az osztályokban – a magyar érettségi végére az évfolyam legnagyobb része már el is ment az iskolából. A matek feladatok jóval fogósabbnak bizonyultak, mint az egy nappal korábbi műelemzés, érvelés.

A teremből kiáramló diákok az iskola aulában lézengenek és azt panaszolják, sokkal nehezebb volt az idei feladatsor a tavalyinál. „Azt mondták, nagyon jó anyagot állítottak össze” – ez Zsófi véleménye.  A többiek kis csoportokba gyűlve vetik össze eredményeiket, négyen már a földszinti csocsóasztalnál vezetik le a feszültséget. Lélekben készülnek a holnapi történelem érettségire...
28 hozzászólás 2008.05.06. 14:15 baird

A bejegyzés trackback címe:

https://tompa.blog.hu/api/trackback/id/tr42456645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pilaf · http://tompa.blog.hu/ 2008.05.06. 14:34:27

jelenlegi matekmentes állapotomban örülnék egy 3asnak,de 4.végén azért ezeket illik megoldani..
éljen tompa a 2008as érettségizők főhadiszállása:D

Timi 2008.05.06. 15:42:43

hát nemtok mit mondani...nemvagyok nagy matekzseni ...szerintem nem volt könnyű! de azé 2es csakmeglesz máxD...monnyuk ott elkúrtam h elfelejtettem beírni a rublikába az általam kihagyott feladatot szal ugrik az uccsó feladatom...pedig azt pont tudtam,a 17es hagytam volna ki egyébként...pff ezvan...ezt jól elbasztam-.-

Arnee 2008.05.06. 17:42:33

Timi sztem hivd fel vhogy a matektanárodat és intézd el vele mi is igy tettünk;) nekem se lett fényes a cucc de remélem a kettes megleszxD

Joke 2008.05.06. 19:31:03

Hali én ma irtam matekbol és azért enyire nem voltak ám egyszerüek pedig én vágom a matekot

STONE 2008.05.06. 21:00:35

SZTEM A TAVALYIHOZ KÉPEST KÖNNYEBB VOLT JÓVAL HABÁR EZ AZ ÉN VÉLEMÉNYEM DE MEGOLDHATÓ MINDEGYIK CSAK EGY KICSIT KELL TÖRNI AZ EMBERNEK A FEJÉT ÉS AKKKOR SIKERÜL MEGOLDANI AZ A BAJ H SOKAN NAGYON PARÁZNAK ÉS KEVERIK A DOLGOKAT MEG A KÉPLETEKET DE SOK SIKERT AZ IDÉN ÉRETTSÉGIZŐKNEK

brigitta 2008.05.06. 22:59:38

A matematika alapja a megértés. Aki nem érti meg az már nem is nagyon fogja! Ez van! A matekzseniknek persze hogy könnyű volt a középszintű, de ha meg annyira tudják akkor miért nem emelteztek belőle??!! és a feladatok fölött az a lenéző szöveg elég durva, h oviban...stb.. Nem voltak ám olyan egyszerűek a feladatok, de aki benne van, gyakorolta az biztosan megtudta oldani egy 2esre, mert érettségin nem nagyon buknak meg az emberek!

pilaf · http://tompa.blog.hu/ 2008.05.06. 23:07:31

a szerző nevében is elnézést kérek a lenéző szövegért.. nem tudom hogy fordulhatott elő

Allen 2008.05.07. 00:05:20

Kedves Brigitta, szerintem akik annyira tudták azok emelteztek nyugi. A feladatok fölött meg teljesen jogosan van ott az a néhány lenéző komment. Nem hiszem el, hogy egy 18 éves embernek ezek gondot kell hogy okozzanak. A többi részét nem láttam, viszont ezek tényleg iszonyat bugyuták.

Allen 2008.05.07. 00:07:10

Mikor lesz már stat.? Tűkön ülök gyerekek. Tuti meglesz az 5ezer

brigitta 2008.05.07. 00:26:57

Kedves Allen! Azért a kommentek elég durvák és nem odaillőek! Lehet, hogy neked hozzátartozik a normádhoz ez a hanyag lenéző szöveg, de ide nem igazán! Okozhatnak gondot ha nem érti a matekot, neked is biztos van ami nem megy..

i.a.n. 2008.05.07. 00:36:29

Azért ilyen kézfogásos, meg "hányforintanarancskilója" feladatok nem a nehezek közé tartoznak lássuk be...

Ha meg nem megy a matek, akkor meg gyakorolni kell, bár mostmár mindegy a jótanács. Valószínű többet nem találkozol vele az életben már...
-hacsak nem a narancsárusnál-

shoken 2008.05.07. 12:23:35

Ezzel az érettségivel a diákokat nézik le. De hát tudjuk, a hatalom számára semmi sem veszélyesebb, mint a gondolkodni tudó ember. Szomorú :(

Ez a rendszer mindenkinek rossz. A jó tanulónak azért, mert megfosztják a "nemes küzdelemben szerzett győzelem" örömétől. A rosszabb tanulónak pedig azért, mert megengedi neki, hogy maradjon ezen az alacsonyabb szinten, és azt sugallja neki, hogy ez nem is kell hogy zavarja. Közhely, de marhára igaz, hogy a tudás a legnagyobb kincsed, és az csak sok sok befektetett munkával tudod megszerezni. Nincs könnyű út.

egy matekot nem tudó lány 2008.05.07. 13:26:29

jaj de sok itt az eminens de okosak vagytok de látom mégis primitívek hát akinek nem megy a matek arról nem tehet, nem tudtátok h a matek készségtárgy???jaaa de ti csak a matekhoz értetek...:)én gyakorlom mint az állat és örülök h ha kapok tiz pontot na és akkor?igaz más tárgyból jó vagyok na de ez nem megy hát ez van....nem tom ki írta a feladatok fölé a kommenteket de bekaphatja sztem...ja vagy gyere aztán korrepetáljál te matekzseni....:SSSSS

egy matekot nem tudó lány 2008.05.07. 13:30:19

Gyöngyi teljes mértékben egyetértek veled:)még írni se tud helyesen de a matekot AZT tudja...:)

high 2008.05.07. 14:48:36

Ez a gáz, hogy van olyan ember akinek ez a pár feladat problémát tud okozni. Nem is értem...
Még ha Laplace transzformáció vagy parciális integrálás lett volna benne, de így...

i.a.n. 2008.05.07. 15:07:28

Vagy valami fasza egzakt differenciálegyenlet, esetleg egy hangzatos hipergeometrikus eloszlás, vagy egy Gauss eloszlású valászám feladat.

"egy matekot nem tudó lány" ha csinos és szép vagy megoldható a korrepetálás...;)

Rasta 2008.05.07. 15:38:29

Persze, utólag 3-4 év mulva én is nevetek rajta h. de könnyű volt. Én estire járok, ott szerencsétlenkedek. Akinek ez új anyag, nincs bejáratva az nem fogja kirázni a kisújjából, ráadásul nemcsak matekból volt meccs a 3 nap alatt, mellette volt még bőven tanulnivaló. Nekem is sima ügy lenne, ha csak arra kéne koncentrálni. Mellesleg matekot én se nagyon értem. És igen gondot okoz. Csak azt tudnám megérteni hogy miért kell mindent úgy megfogalmazni, mintha egy jogi törvénykönyvet olvasna az ember. Miértnem lehet egyszerűen józan magyar kifejezésekkel leírni. Nyelvtani résszel is ez volt a bajom, a szövegértésnél.

JAJAJ 2008.05.07. 18:41:46

KEMÉNY VOLT A MATEK. EGY PÁRAT MEGOLDOTTAM AZÉRT.DE ENM TUDOM MI LESZ???? EGYÁTALÁN MINEK NÉZTEM MEG? NEM TUDOM!! DE HA MEGLESZ AKKOR AZTÁN...!!!!!

Tibkó 2008.05.07. 19:41:58

Huhh, nem volt egyszerű, de 2-es 3-as meglesz:) Sok sikert mindenkinek a továbbiakhoz!

(whizz) 2008.05.07. 22:31:51

Kedvencem ez a "Én tiszta hülye vagyok a matekhoz" hozzáállás avagy "Tiszta hülye vagyok a reálhoz, viszont én tudom kifestette a Rőzsehordó nőt" És akkor szegény matematikust meg fizikust lenézik, hogy jajj ugyse érti senki mit csinál bezzeg a versekek én mennyire értem.
Mert, hogy még az ilyen totál alap matek kézségek sem az általános műveltség része.

Érettségi rendszerhez: Aki vmi humánszakra megy érettségizik 3alap+választott(nyelvvizsga), de aki mérnök orvos stb. 3alap+nyelvvizsga+2 tárgy amiből azért emeltszint is kellene és ő meg nem lehet hülye magyarból.

(whizz) 2008.05.07. 22:38:46

"amugy meg újságírónak készülök szóval konkrétan szarok a matekra:D:D"
Dehát most hát na.

Orvosin is szívunk, hogy nem tanítanak differenciál és integrál számítást középsuliba (mondjuk milyen botrány lenne belőle :D), hanem az egyetemi tankönyv tele van deltákkal meg többszörös emeletestörtekkel, mert nem lehet második deriváltat használni.

ness 2008.05.08. 11:08:10

a matek is csak olyan, mint a többi, ha nem kelti fel az érdeklődésed, teszel rá, és akkor jóhogy nem megy.

juj ( whizzz ) én tudok olyanokat!! ezek szerint valami előnyöm lesz/lehet? nemárrrr

ja, ami viszont tényleg idegesítő:
én német tagozatra jártam, ergo rendes matek volt és nem tanitottak deriválni meg integrálni meg poisson eloszlás meg mit tudom én miket nekünk.
erre, végre legyőzöm a dekoncentráltságomat, leülök, megértem, megtanulom, sikerélmény és erre mit mondanak a genyó csop.társak meg infósok meg matekosok meg mérnökök? ajjjj dehát ezeket középsuliban tanultuk ez semmi
JÓVANNA KUSSS LEGYEN MÁR. nekem ez nagy dolog mert nem érdekel annyira. :)
ó még reggel van.

ness 2008.05.08. 11:09:18

amúgy meg bairdnak igaza van, mi bezzeg tudjuk a magyart meg a többit.

vagy várj, van valami duplázás.

Vér Szandra 2008.05.08. 12:16:03

Ha annyira könnyű volt a matek,akkor miért nincs megoldva a többi feladat még mindig???? Matek zsenik! Azért mert az embet elsőre nem bírja megcsinálni,még nem kell lenézni ezekkel a szövegekkel!!!!!!!!!!
én örükök,hogy elértem a kettest

hel 2008.05.08. 13:28:46

(whizz)-nek van igaza, egy az egyben úgy igaz ahogy leírta. a matematika valójában pofonegyszerű, logikusan felépített rendszer. csak folyamatosan kell tanulni. ha még anno a szorzás-osztást kihagytad, ne csodálkozz h nem tudod alkalmazni a hatványozás azonosságait, illetve hogy nem érted a függvényeket. nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen ez tényleg semmi.
én pl ezért szeretem a matekot: ha órán ottvagy lélekben is és a tanárod is érthetően magyaráz, a világon semmit nem kell rá tanulni. más tárgyakhoz pedig betonfenék kell, így megöli az összes szabadidődet.
amúgy most jöttem angolról, szerintem az se volt nagy durranás. mindent jól kihangsúlyoznak, szájbarágósan, meg minden. szánalmas.
egyébként az emelt szintű sor nincs fent?:)

baird 2008.05.08. 13:52:31

Mert annyira elfoglal minket "az egész nap gép előtt ülés" hogy nincs időnk már BuciMacit töltögetni sem. :(


Utolsó kommentek

  • Kúrcsány Ferenc: Na most mi van, te kis faszszopó? (2011.05.27. 21:56) Kedvencünk: Orbán Viktor
  • Osváth Lacika: Hovány tisztességes. MUHAHAHAHAHAA! Azon felül hogy Kecskemét egyik, ha nem a legszarabb munkahelyének tulajd... (2011.05.22. 08:46) Feel the difference
  • : ...a társkeresőkön am iszonyatXDD (2010.08.29. 13:07) Miért?
  • .Nitro.: @az igényes szórakozás híve: Igen mindenkiinek joga van a pihenéshez, de a világon mindenhol vannak zajos és ... (2010.07.12. 23:46) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • bsteve: Igazad van, ez inkább olyan paródia vb, ha egy emlékezetes, akkor az a bírói mulasztások miatt van... sajnálo... (2010.07.06. 10:20) Távol Afrikától
  • Marcobaily: Érdeklődéssel és eléggé meglepve olvasom a hozzászólásokat, ám lehet az én hibám de még mindig nem értem a sz... (2010.07.04. 17:05) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • az igényes szórakozás híve: @.Nitro.: Csak magamat tudnám ismételni, de ha ennyire különbözőek a nézeteink akkor felesleges is. Meglehet... (2010.06.25. 16:56) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • .Nitro.: @az igényes szórakozás híve: van bennem elég igényesség ahhoz hogy tudjam hogy kell szórakozni. Nem is a Joke... (2010.06.25. 01:19) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • Utolsó 20

honnan?

süti beállítások módosítása