Most akkor jó e a panelprogram?

Az előző poszt hatására ill. azt folytatván gondoltam, hogy egy kicsit bővebben foglalkozzunk a panelprogram témájával.
Tehát a legfontosabbak, mi is a panelprogram?

  • Iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása
  • Támogatás igényelhető:
    - A nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítására vagy cseréjére.
    - A homlokzatok és födémek hőszigetelésére.
    - Az épületgépészeti rendszerek korszerűsítésére, felújítására.
    - A megújuló energiafelhasználás növelésére.
  • A pályázat lehet kétlépcsős, vagy egylépcsős:
    a) Kétlépcsős, ha azt az önkormányzat is támogatja
    b) Egylépcsős, ha az állami támogatáson felüli részt saját erőből finanszírozzák
  • Az igényelt állami támogatás mértéke a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség maximum 1/3-a, de lakásonként legfeljebb 500.000,- Ft lehet. A költségmegosztás a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség vonatkozásában a következő:
    - az állami támogatás legfeljebb a bekerülési költség 1/3-a, de nem haladhatja meg az 500.000,- Ft/lakás összeget,
    - az önkormányzati támogatás és a pályázó saját ereje együtt legalább a bekerülési költség 2/3-a.

A 2001-ben indult Panelprogram új néven, új feltételekkel folytatódik 2009-ben. Nő az állami hozzájárulás mértéke, viszont a felújítások utóéletét szigorúbban ellenőrzik a jövőben. A jelenlegi nevén Új Magyarország Lakásfelújítási Program öt témakört foglal magába. Az ötből kettő (a Panelprogram és az ÖKO Program) foglalkozik a 820 ezer Magyarországon található, iparosított technológiával készült (többnyire panel) lakóépület felújításával, az energiatakarékosság, az épületek, a lakások energia-felhasználásának csökkentésével. Évente 50 ezer lakás felújítására kerülhet sor, s 2011-ig évente 10 milliárd jut a panelprogram megvalósítására. A fűtésszabályozás kialakítása révén 12-18 százalékos megtakarítás érhető el, viszont a fűtés-korszerűsítés az épület szigetélésével és gépészeti felújításával együttesen már akár 50 százalékos energia-, illetve költségmegtakarítást eredményezhet. Ez egy átlagos fővárosi lakásban évente körülbelül 50-60 ezer forintos kiadáscsökkentést jelent.

Új elemek a programban:

  • 2008-tól a pályázati rendszer több ponton változott a felújítások műszaki színvonalának emelése, az energiahatékonyság javítása és az épületek biztonságának növelése érdekében. Az energiatakarékos felújítás elemeinek - hőszigetelés, külső nyílászárók cseréje, gépészeti rendszerek felújítása - meghagyása mellett megszűnt az a tilalom, amely nem tette lehetővé, hogy a ház leváljon a távhőszolgáltatásról (amennyiben az ezt célzó műszaki változtatások tényleges, számítással igazolt energia-megtakarítást eredményeznek).

A jelenlegi 33 százalék helyett 50 százalékra emeli 2009-ben a Panel Plusz Program keretében folyósított támogatás mértékét a kormány, vagyis az önkormányzatoknak és a lakóknak együttesen is csak a korszerűsítési költségek 50 százalékát kell állniuk. A maximális állami támogatás összege 2008-tól, lakásonként 400 ezer forintról 500 ezer forintra nőtt. Az új pályázati rendszerben a pályázó a tulajdonosi közösség (társasház, lakásszövetkezet, önkormányzat), míg az állam és az önkormányzat a támogató. Továbbra is lehetőség van az önkormányzati hányad kiváltására, amennyiben ezt a tulajdonosi közösség képes finanszírozni, illetve az önkormányzat nem tud keretet biztosítani rá.

Hitel

Az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Panel Plusz hitel-konstrukciója a pályázati önrész pótlására továbbra is rendelkezésre áll. Ezek jellemzője a hosszú futamidő (15 év) és a kedvezményes kamatozás. Három hitellehetőség közül lehet választani:
- Az első két hitelfajta közvetlenül a panel-felújítási programhoz kapcsolódik, egyiket a lakóközösség, másikat pedig a helyi önkormányzat veheti fel. Lakásonként a hitel mértéke maximum 1 000 000 forint lehet.
- A harmadik esetben egy önálló hitelről beszélhetünk, ami nem kapcsolódik szervesen a panelprogramhoz, de hasonlóan ahhoz, csak felújításra használható fel. Ennek lakásonkénti maximuma 1 125 000 forint.

ÖKO Program
A program a távfűtött lakások fűtés-szabályozásának kialakítását, ún. költségosztók felszerelését, egyedi mérés kialakítását célozza vissza nem térítendő támogatással. Az egyedi szabályozás lehetőségének kialakításával fűtési energia megtakarítás érhető el.
A program révén a következő felújítások támogathatóak: -hőleadók (radiátorok) egyedi szabályozásának kialakítása
-strangszabályozás kialakítása
-költségosztók felszerelése
-egyedi mérés rendszerének kialakítása


A hőleadók egyedi szabályozásának és a strangszabályozásnak az elkészítése kötelező, a költségosztók felszerelése, illetve az egyedi mérés kialakítása a lakóközösség döntése alapján választható. Pályázatokat a lakóközösségek, a távhőszolgáltatók, valamint a harmadik feles finanszírozók és az ESCO cégek nyújthatják be. Az igényelt - vissza nem térítendő - állami támogatás mértéke a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség maximum 50%-a, de lakásonként legfeljebb 77 000,- Ft lehet. Az önkormányzati támogatás és a pályázó saját ereje együtt legalább a bekerülési költség 50%-a.


És most nézzünk meg egy konkrét példát egy kecskeméti lépcsőházból, ahol kétszer már leszavazták a panelprogramot:
- a lépcsőház nem önállóan dönt, hanem 5db lépcsőházat összevonva döntenek a pályázatról
- az országos szabályos szerint a lakók 2/3-adának beleegyezése szükséges, hogy benyújtsák a pályázatot, nálunk ez máshogy volt, itt 80%+1 szavazat kellett
- az öt lépcsőházból háromban megszavazták, értelemszerűen kettőben pedig elbukott a dolog
- a hitel kondíciók a következők voltak: nálunk 5 évre, havi 15ezer Ft, más opciót nem ajánlottak fel
- az összeg a lakás alapterületével arányosan változik, de az 5 éves futamidő fix volt
- a kivitelező elmondása szerint az energiafelhasználás és ezzel a költségek is majd' harmadával csökkentek volna

Mik voltak a kifogások, problémák a lakók részéről?
- nincs rá pénzük, nem akarnak hitelt felvenni, túl sok a törlesztőrészlet
- technológia kérdések: a szigetelésre használt anyagok minősége, a műanyag ablakok tartóssága (max.10év), a leszigelet lakások szellőzésének teljes hiánya és az ezzel járó kellemetlenségek (pl. penész megjelenése, rendkívül magas páratartalom)
- az átalakításokkal járó egyéb költségek, pl. az ablakcserék után a redőnyök cseréje, belső festés és egyéb belső javítások
- több lakó felvetette, hogy mivel a szigetelő anyag jól kopog, a harkályok kikezdhetik ezt és felfalják az egész lépcsőházat

Egyéb problémák:
- országos szinten is többször előfordul, hogy hiába sikeres a pályázat, az állami támogatás egyszerűen nem érkezik meg, a lépcsőház eladósodik, veszélyeztetve ezzel a lakóközösség működését
- a közelgő választások - és várható kormányváltás - miatt a feltételek akár hónapok múlva is teljesen megváltozhatnak, az ezzel járó bizonytalanság sokak számára visszatartó tényező lehet

Ezektől függetlenül egy ilyen felújítás hosszú távon minden lépcsőház számára elkerülhetetlen, hiszen a panellakások állapota rohamosan romlik, az energia ára az egekben van, létfontosággú az energiafelhasználás optimalizálása a házgyári technológiával épült lakóházakban is.

76 hozzászólás 2009.12.01. 16:32 pilaf

A bejegyzés trackback címe:

https://tompa.blog.hu/api/trackback/id/tr991566651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tommm 2009.12.01. 16:53:50

nyilván ezeknek is van költségvetési keretük, tehát nem minden pályázó kaphat pénzt?

erről nincs valami konkrét?

min 2009.12.01. 22:41:21

Nyilván az ominózus kecskeméti lakók olyan hülyék, hogy már görbítik a teret.
-szellőzik a lakás mert az ablakon is van szellőző illetve magának a lakásnak is ha a hülye lakó nem takarta le.
-A költségek valóban csökkennek
-A madarak nem szeretnek műanyagot kajálni

Modom én Fehérvárról ahol közel 100%-os a felújítás a lakótelepeken.
Jó pár éve kész és csak előny van belőle nem hátrány.
A kecskemétihez hasonló gondolgodású lakosok költözzenek ki a pusztába és verjenek maguknak sátrat.

Winston Smith 2009.12.01. 22:52:01

"nincs rá pénzük, nem akarnak hitelt felvenni, túl sok a törlesztőrészlet"
- Akkor fizessék csak tovább a magas energiaszámlákat - megjegyzem, soha többet nem lesz az energia olyan "olcsó", mint most, ennél csak drágább lesz.

"technológia kérdések: a szigetelésre használt anyagok minősége, a műanyag ablakok tartóssága (max.10év),"
- Nálunk 20 éve van műanyag ablak, jelentem, kiválóan funkcionál: Szerintem a mostaniak csak jobbak lehetnek.

"a leszigelet lakások szellőzésének teljes hiánya és az ezzel járó kellemetlenségek (pl. penész megjelenése, rendkívül magas páratartalom)"
- Vagy szellőztetni kell, vagy automata szellőztetőket beépíteni: Az első napi 1 perc munka, a második némi befektetés (10-20 ezer Ft?).

"az átalakításokkal járó egyéb költségek, pl. az ablakcserék után a redőnyök cseréje, belső festés és egyéb belső javítások"
- De attól a lakás is szebb lesz: Persze akinek ez nem szempont...

"több lakó felvetette, hogy mivel a szigetelő anyag jól kopog, a harkályok kikezdhetik ezt és felfalják az egész lépcsőházat"
- A szigetelőanyag nálunk is jól kopog, mégse kóstolták még meg a madarak, pedig már vagy 20 éve megvan:

Vincenzo90 2009.12.01. 22:57:41

Kezdjük ott, hogy a panelok ideje lejárt. Az építésükkor nem gondolta volna senki komolyan, hogy ezek a szarok 2009ben még lakhatóak lesznek.

Amúgy meg ahogy itthon ezt a szigetelést csinálják... Tiszta egészségtelen. Nem lélegzik az épület, aztán ha 5 év múlva hírtelen 10x annyi rákos van, ne csodálkozzunk! De legalább gyúlékony.

Ja, mellesleg 20 év múlva nem biztos, hogy ezek a selejtes épületek még állni fognak, inkább a sok gyökér panelprolit rá kéne szoktatni a normális életre, mint arra pénzt kidobni, hogy szánalmas életmódjukat folytathassák. Mert mondjon bárki bármit, a legtöbb panellakó esetében a panelélet együttjár egyfajta sajátosan primitív életmóddal. Benn rohadunk a kis szar lakásunkban, és vedeljük a kólát pléjsztésönözés közben, miközben azt hisszük, hogy a tehén lila.

Vincenzo90 2009.12.01. 23:01:48

@Winston Smith:
1. A kamat meg nyílván smafu.

2. műanyag ablakok? csak sajnálni tudlak.

3. ha kiengeded a meleget, akkor mitől is lesz olcsóbb a számlád? a tapasztalat nem azt mutatja, hogy ilyen egyszerű lenne a képlet.

4. megint ott tartunk, hogy a szépséget mindenki meg tudja fizetni.... tudod, a kamat

5. hozzád akkor még nem költöztek be a verebek, ismerek ilyet. meg olyat is, ahol nyomoronc punkok betördelték a szigetelést, mert de jó vicc ütögetni...

flimo13 2009.12.01. 23:09:35

@Vincenzo90: gondolom te most kurvaokosnak érzed magad.

Madarsky 2009.12.01. 23:11:40

@Vincenzo90:
Én nem panelban lakom, de a véleményem az, hogy
- egyrészt szerintem ne általánosíts az alapján hogy ki hol lakik, panelban vagy nem... én ismerek mind a két fajtát, olyat is aki punnyad, meg olyat is aki nem
- a kamat az kamat, de ez a befektetés hosszú távú, mint ahogy már eleve egy lakás is az. Később behozza az árát a költségcsökkenésen. A kamatokat is.
- a meleg nem a szellőztetésnél megy ki főleg, még csak nem is a nyílászáró résein, hanem az egész felületen - a panelen magán, és az ablaküveg felületén - ezért egy kis szellőztetés nem gáz, cserébe hogy a felület hőszigetelve van
- a rongálás ellen szerintem nem úgy kellene védekezni hogy akkor meg se csinálom - akár madár akár suhanc rongál

egyébként a szellőzés szerintem egy reális probléma, azt gondolom ezzel kapcsolatban nem elég jó a tájékoztatás, én kötelezővé tenném az ablakszerelés mellé a rendes automata szellőztetőt, ami figyeli a páratartalmat

min 2009.12.01. 23:13:01

@Vincenzo90: Hú vazze, hogy te mekkora ökörségeket beszélsz...El is hiszed amit írsz?

stikasz_1 2009.12.01. 23:14:28

@Vincenzo90: Kezdjük ott, hogy szemmel láthatóan sajnos a hozzád hasonló hülyék ideje még nem járt le. A panelok bizony még sokáig állni fognak. Az, hogy ki hogy él benne, marhára nem a te dolgod, de nálad sokkal szánalmasabbak nem lehetnek. Gondolom ki kellene menniük a pusztába, jurtában lakni vagy esetleg begyűjtőtáborokba, mert az efféle alakoknak ott a helye.

min 2009.12.01. 23:15:39

@Madarsky:
Minden panelban van szellőző gyárilag is. Fehérváron az összes ablak amit cseréltek el van látva szellőzővel is. Tudtommal mást nem is tehetnének be.
Az emebrek miért a bLikk és társaiból infórmálódnak?

min 2009.12.01. 23:17:30

@Vincenzo90:
"Amúgy meg ahogy itthon ezt a szigetelést csinálják... Tiszta egészségtelen. Nem lélegzik az épület,"
Szerinted a "modern" lakóparkokat illetve a családi házak nagy részét mivel szigetelik?

Madarsky 2009.12.01. 23:19:24

@min: nem tudom min, apám a Havannán lakik Budapesten, neki biztosan nincs szellőző az ablakban... ő szellőztet minden nap, mert sóher beszerelni valami automatát. Ő nem panelprogramban cserélte, hanem csak úgy szimplán, de azt hiszem ez nem számít, mivel később amikor a ház megcsinálta a panelprogramot, akkor is egyénileg döntöttek az ablak gyártójáról, ahol inkább az ár dominált.
Persze a panelban magában van szellőző gyárilag, csak azt mindenki betömi, mert jön benne a tömény kajaszag. Legalábbis náluk... Ezen kívül még egy paneles ismerősőm van, ott is volt ablakcsere, de ők szellőztetésmániások alapból...

Leslieke 2009.12.01. 23:43:05

@Vincenzo90: Anyád is inkább lenyelt volna szülés helyett!

min 2009.12.01. 23:57:46

@Madarsky: Ahá értem.
Nálunk az ablak felső részén van szellőző a konyhában. Ott elvileg kötelező bár nálunk gázos tűzhely van. Elképzelhető ahol elektromos ott nem kötelező.
A szobák ablakain nincs szellőző de ott nem is árt a szellőztetés.

flimo13 2009.12.01. 23:57:55

@Madarsky: a miénken szellőzőállás van, a bukó ésa nyitott közt félúton.

min 2009.12.01. 23:59:27

@min: Én a konyhába lévő szellőzőkre gondoltam ami az utca felé nyílik. Az sincs ott?

gyémánttengely (törölt) 2009.12.02. 00:09:53

A modern műanyag ablak keretébe szerintem gyárilag van szellőző építve.

Tink@ (törölt) 2009.12.02. 00:11:53

Remélem nem tilos léci nézzétek meg a blogomat és írjátok le a véleményetekt:-) Kösszyy!
retimartina.blog.hu

lavór 2009.12.02. 00:15:45

@Vincenzo90:

Mert ha családi házban iszod az aszpartamos kólát és iPodon hallgatod a fos mp3-adat, akkor te nagyon intelligens vagy, ugye? Csak erősen titkolod. :D

warren buffet 2009.12.02. 00:45:37

@Vincenzo90:
nem tudom h hülyébb vagy-e vagy bunkóbb, ember.
a 90 a születési dátumod?

warren buffet 2009.12.02. 00:51:55

maga a program szerintem nem rossz.én legalábbis úgy érzékeltem hogy a hasonlo épületekkel rendelkező országokban (sk, cseh, románia) nem történt ilyen látványos és országos szinten zajló felújítás.

nyilván vannak hibák és nem minden optimális/tökéletes, de ennek a programnak örülni is lehetne.:)

warren buffet 2009.12.02. 00:53:24

@Káposztakukac:
azt megfigyelted h a hülyeség és a nagypofa egyenesen arányos?:D

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2009.12.02. 01:19:46

Ezt kapjátok ki skacok!
CSak nem az LMP programnak ágyaz meg a tompablog is?
ZöldBeruházásokkal ajövőért.
www.lehetmas.hu/hirek/780

Bendee 2009.12.02. 02:41:34

Itt van egy kis plussz info hoomlokzatok hőszigetelésről, ha valaki kiváncsi!

Részletes táblazat van arról, hogy hol távozika hő, továbbá rengeteg egyéb hasznos információ!

szigatech.hu/infok/index.html?sub=http://szigatech.hu/infok/t_kezdolap.html?topic=1#topic

.Nitro. 2009.12.02. 04:10:42

bazzeg szárnyal a Tompa ,megint index címlap :)

-putyin- 2009.12.02. 06:41:17

Mivel ezek mi vagyunk, természetesen a korrupció igen magas. Egy közeli ismerősöm mesélte, aki a házak szigetelését, ablak és radiátorcseréjét végzi, hogy 40% leadó van zsebbe sok esetben, csak akkor kapja meg a pénzét. Ezen felül 10% amit visszatartanak garanciális tartalék jogcímen. Nyilván, hogy ez nem minden esetben van így. De nem zörög a haraszt.....

huncut 2009.12.02. 07:19:12

A mi panelházunk valaha önkormányzati tulajdonú volt, 88-ban költöztünk be, akkor adták át. Azóta nagyobb felújítás a szigetelésen kívül nem volt. Az ÖKO Programba szálltunk be. A költségeket 1/3-1/3 részben az önkormányzat, az állam és mi álljuk, erre hosszú távú kedvezményes kölcsönt vettünk fel, ami havi néhány száz forintos költséget jelent, de nagyjából ugyanekkora alapdíjkedvezményt kapunk a Főtávtól. A Főtáv intézett szinte mindent, ami a pályázatokhoz kellett, és gyakorlatilag semmit nem kellett pluszban befizetni, mégis lesznek értéknövelő átalakítások (strangfelújítás, egyedi mérés). Nem volt egyszerű a szükséges hozzájárulásokat megszerezni, mert sokan tájékozatlanságból eleve ellene szavaztak. A költségeink sajnos ugyanúgy a Főtáv áraitól függenek, de már az is valami, hogy olyan felújítások történtek, amit egyénként a közös költségből kellett volna elvégeztetni (strang) egy 21 éves háznál.

Kis Hableány 2009.12.02. 07:19:25

Amennyivel kevesebb tőle a fűtés számla,annyival vagy többel drágább a közös költség,mert abba építik bele a hitel.Nem nyer rajta pénzt a lakó,csak melegebb lakást és szebb épületet.Semmi mást.A szigetelő cég nyer a dolgon.

Kis Hableány 2009.12.02. 07:22:19

@Jómunkásember: Igazad van.A program akkor lenne jó,ha a főváros termálvizét nyomatnák az épületekbe.De nem erről van szó.

Jimmy Conway 2009.12.02. 07:22:37

Piszok egyszeru, ahol nem szavazzak meg a energetikai gazdalkodast hatekonyabba tevo beruhazast, ott szepen megvonni az osszes tamogatast. Fulladjanak bele a sajat szarukba, oszt jonapot.

Kis Hableány 2009.12.02. 07:23:27

Itt van egy panel ahol a geotermikus energiát akarnák a lakók kiaknázni.Nem engedik nekik.

tiburi 2009.12.02. 07:40:28

@Kis Hableány:
A geotermika nem olyan egyszerű ilyen esetben...
Először tudni kell, milyen rendszerben gondolkodtatok? Sima hőszivattyús rendszer, meglévő kaszkádra kapcsolás? stb.
Fontos tudni, hogy területileg hol helyezkedik el ez a panel, hiszen országosan is óriási különbségek vannak pl. hévízföldtani adottságokban.
A geotermika beépítése kész régi konstrukcióknál amúgy is jóval költségesebb, paneleknél szerintem solár-tech jobb lehet...

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.12.02. 07:49:20

Hát vazeg, nálunk Kaposváron már sok éve vannak ilyen módon felújított házak, de még egyiket sem kezdte meg madár.

BatPista 2009.12.02. 07:50:22

A szigetelésekkel nem tudom,mi a helyzet,de az ablakok a panelprogramban kétszer annyiért vannak eladva a lakosság felé,mint amennyibe valójában kerülnek.A mi lakásunk ablakcseréjére panelprogramban bruttó 390.000 Forintos ajánlatot adott a kivitelező annak idején (2001 körül és ugye nem kell mondanom,hogy a Széchenyi porogram szerint 400.000 volt a max támogatás lakásonként...).Láss csodát,egy független cég 202.000 plusz áfa áron megcsinálta ugyanazt a munkát,ugyanazzal a profillal és műszaki tartalommal.Igaz,egyben ki kellett fizetni,de a másik is 130.000-be került volna,plusz a maradék leosztva 10 évre ugye,bele a közös költségbe.Én is meggondolnám,beszállok-e az ablakcserébe.Ha ma egy ablakos céggel panelprogramon kívül leszerződik egy egész lépcsőház,biztos,hogy kedvezőbb áron kicserélik a nyílászárókat,mintha panelprogramoznának.Csak össze kellene állni a lakóközösségnek és projektként kérni ajánlatot.Mondom ezt én,aki '96 óta ablakozik..:):):)

BatPista 2009.12.02. 07:51:38

Ja,130.000 plusz Áfa,mielőtt félreértődik...

yerico1 2009.12.02. 08:01:32

A régi lakásunkat lehőszigetelték. A teljesen elzárt fűtés mellett is télen 26 fok volt benne. Előtte 23. Anyám nyitott ablak mellett aludt télen.
Az tévhit, hogy az ablakon levő szellőző ér is valamit. Csakis akkor, ha napi legalább 5 percet az ablak a fal síkjával párhuzamos szöget zár be, akkor lehet beszélni szellőzésről.
Téglaházban új Kömmerling műanyag ablakok vannak fenn, a szobában egyből kettő 60x120-as, tehát van két "szellőző" is. Ennek ellenére szó szerint folyik a víz az ablakon, ha kint hideg van. Párátlanítani kell, pedig az téglafal hungarocell nélkül, ami elméletileg még szellőzik is. A panel ezt sohasem teszi meg.

wadallat · http://wadallat.blog.hu 2009.12.02. 08:17:28

"a szigetelő anyag jól kopog, a harkályok kikezdhetik"
Ekkora marhaságot! A harkályok nem szórakozásból kopácsolnak, hanem azért mert hozzá akarnak férni a fa kérge alatt élő bogarakhoz. Esetleg párkeresésnél kopogtatással hívják fel magukra a figyelmet, de nem hinném, hogy a panelek közelében akkora mennyiségben élnének harkályok, hogy lebontsák a szigetelést! :D

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.12.02. 08:18:42

@Kis Hableány:
"Amennyivel kevesebb tőle a fűtés számla,annyival vagy többel drágább a közös költség,mert abba építik bele a hitel.Nem nyer rajta pénzt a lakó,csak melegebb lakást és szebb épületet.Semmi mást.A szigetelő cég nyer a dolgon. "

Cáfolnám felújított házakban lakó rokonok példája alapján.
Hozzátenném a dologhoz, hogy a szabályozható fűtés és a ház külső esztétikája (fűtésrendszer felújítása esetén pedig a csőtörés esélyének csökkenése) nekem még plussz költséget is megérne a dolog, mert egy nagyságranddel emeli az élpület élhetőségét egy ilyen felújítás.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a törlesztéssel együtt is komoly megtakarítás érhető el egy ilyen felújítással.
A beszűkült lakók és lehúzásra utazó cégek miatt azonban nehéz megfelelő kivitelezőt találni, és azt átverni a ház 80%-én, hogy valami megvalósulhasson. Addig marad a hideg lakás magas számlával.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2009.12.02. 08:20:20

Nálunk is kétszer szavazták le az igénytelen lakótársak. 25 éves szarrá rohadt fakeres ablakok vannak a házon, de nekik az jó. Szeles időben recsegett-ropogott, idő kérdése volt, mikor szakad a fejünkre. Mi azokat önerőből kicseréltettük, de hőszigetelést azt nem lehet egyénileg.
A hitel törlesztőrészletének legalább kétharmada visszajönne a csökkent fűtési költségeken, de a prolik ezt nem fogják fel.

Acmee 2009.12.02. 08:21:37

Uhh....

Mélyűri sötétség...

Szakmai:

Baromi nagy tévhit, hogy a falakon keresztül el tud távozni a pára. Nem tud. Sokan keverik a szezont ....

A lényeg, hogy általában az ilyen programok egyben szigetelik a házat+új, nagyobb légzárású ablakot raknak be. Ezzel a lakótól is megkövetel egyfajta életmódváltást.
Az ilyen házakban nem azért reked meg a pára, mert a fal nem tudja elvezetni, hanem azért, mert a filtrációs szellőzés a töredékére csökkent(a jobb légzárás miatt). Míg a régi nyílászárókkal akár 0,8 is lehetett az óránkénti légcsere, az újjal talán eléri a 0,1-et. Ekkora légmennyiség pedig nem tudja elszállítani a benn keletkező párát.

Téves gondolat, hogy a pára "magától" ki fog menni a lakásból. A párát levegővel kell eltávolítani. Erre pedig a legjobb módszer a rövid, intenzív szellőztetés. Minden nap.

Nálunk 50cm-es téglafalak vannak+az első szériás(külső vasalatos) műanyag ablakok. Ezek még a 80-as években kerültek beépítésre. Igaz, már rájuk férne a csere, de még mindig jobbak, mint a régi fa ablakok. Nálunk is előfordul, hogy csorog a víz az üvegen, ha épp ruhákat szárítunk, de azóta barátnőm is megtanulta, hogy ilyenkor résnyire nyitva az ablak, és nincs gond.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2009.12.02. 08:22:25

@maxt: nem is az hogy hideg vagy sem, hanem mostanság a panel lakások 75%-a fel van újítva itt Szegeden, a maradék 25% gyakorlatilag eladhatatlan lesz. Én például ha anyagilag sikerül javulnom, pár éven belül szeretném ezt eladni és elköltözni valami elegánsabba. De így nem lehet eladni rendes áron, ha egyáltalán el lehet valahogy.

fajturista 2009.12.02. 08:23:00

A harkályok valóban szeretik a hőszigetelő vakolatrendszereket megbontani, építészként már több visszajelzést, és fotót kaptam ilyen esetekről. Meg biztosan nem eszik, de csinos kis lyukakat vésnek bele. :)

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.12.02. 08:29:42

@Zka:
Nah igen!
Kétségkívül értéknövelő tényező, bár egy felújított házban már meggondolja az ember, hogy valóban költözni akar-e...
Nekem a felújítatlannal sincs problémám, leszámítva az elhanyagoltságból adódó problémákat, melyeket orvosolna a felújítás.

Balogh Ádám Software 2009.12.02. 08:30:51

A baj az, hogy nálunk mindig azokat a technológiákat támogatják, amitől Nyugaton már szabadulnak. Ugyanúgy, ahogy a TB is a Nyugaton már betiltott eljárásokra, gyógyszerekre ad támogatást, ugyanúgy a panelprogram is a hungarocellt tartalmazza, amit a németek például már szednek le, nem pedig felragasztanak.

Pedig vannak sokkla jobb technológiák. Már egy kőzetgyapot is jobb, legalábbis páraáteresztés szempontjából, meg tűzvédelmi szempontból is. A legegészségesebb viszont a cellulóz alapú, ami beáztatott, ledarált és kiszárított újságpapír, rágcsálók elleni és tűz elleni (az egyik bórsó, a másikat fejből nem tudom) anyagokkal keverve. Páraáteresztés szempontjából a legjobb, és még formaldehideket sem tartalmaz, mint a kőzetgyapot. Árban ugyanott van. A hungarocellnél kicsit drágábbak mindketten, mert egy szilárd előfal kell hozzájuk (pl. OSB lemezből).

A másik, hogy nem mindegy, hány centi. A legtöbb helyen még ma is 4 centit ajánlanak, gondolom a panelprogramban is hasonló szerepel. Nem éri meg. A fűtésszámla csökkenése jó, ha a törlesztőrészleteket eléri. Mivel a költségek nagy része fix (munkadíj, ragasztó, háló, vakolat, homlokzatfesték), egy vastagabb szigetelésréteg nem kerül annyival többe, mint amennyivel több megtakarítást eredményez. Régebben minimum 7 centit olvastam, most már 10 centis minimumról beszélnek, de ajánlják inkább a 20-at. Azzal már jelentős megtakarítás érhető el.

Ablakok: nem feltétlenül kell cserélni. Lehet utólagosan hőszigetelni. Állítólag a legtartósabb a marógéppel rögzített szigetelőcsík. Nagyságrendekkel olcsóbb, és hatásfoka nem sokkal rosszabb, legalábbis egy átlagos, kétrétegű műanyag ablakénál. Mivel ott is a járulékos költségek a legmagasabbak, ha már valaki cserél, érdemes minőségi ablakot választani, kettő helyett három réteggel. Akkor már hosszú távon megérheti a csere. Akinek a műanyag ronda (pl. nekem), az választhat olyat is, ami kívül fa, csak a belseje műanyag.

Nem szabad elfelejtkezni a fűtésről sem. Sajnos a panelprogramban csak a radiátorok cseréje szerepel, pedig egy padló-fal kombó fűtéssel szintén sokat lehet spórolni.

Szintén nem szerepel a panelprogramban a fűtés módjának korszerűsítése sem, illeve az, hogy most már le szabad csatlakozni a távfűtésről. Kondenzációs kazánnal például sokkal jobb hatásfokot el lehet érni, mint hagyományossal. Panelházak tetején is elférnének napkollektorok, amelyek szine az egész ház melegvízellátását biztosítani tudnák, és még a fűtésre is rá tudnának segíteni. Sajnos azonban ez sem szerepel a támogatható beruházások között.

Acmee 2009.12.02. 08:34:49

Fűtési költség:
Szumma szummárum csak akkor lehet csökkenteni a fűtési költséget, ha ebben a szolgáltató is érdekelt. Mivel nagyrészt a ház hőközpontja az ő tulajdonában van, így annak a rekonstrukciója is rajta múlik.

Egy szigetelt, jó nyílászárós ház, jó hőközponttal eredményez fűtésdíj csökkenést. Egy szigetelt ház régi, korszerűtlen hőközponttal egyet eredményez: a 26 helyett 28-30fokos belső hőmérsékletet.

Mivel a régi hőközpontok nem vették figyelembe az időjárást (csak erőművi szinten (vagy még ott sem)), ezért energiapazarló, túlfűt, ráadásul sok helyen lakásonként sem lehet a csökkentést megoldani. Ezért kell egy korszerű hőközpont, mivel az mind a fűtővíz mennyiségét (szivattyúzási ktg.), mind a hőmérsékletét (a szolgáltatótól megvett GJ érték) a külső hőmérséklet, szélviszonyok, stb. alapján állítja. Így sem a legjobb megoldás kerül kiépítésre, de "csak" egy fokkal rosszabb annál. Mégpedig a lakásonkénti elszámolhatósággal.

A legjobb rendszer a kétcsöves, lakásonként egy fűtésbeállással rendelkező, hőmennyiségmérős rendszer. Itt a lakó felrakhat termosztatikus radiátorszelepet (ami automatice tartja a beállított hőm.-et, nem fűt túl), Lecsökkentheti, lezárhatja a fűtést, így spórolva saját magának.

Sajnos ezek a rendszerek panelházakban nagyon ritkák, így egy ilyen lakás lakói összetehetik a két kezüket, hogy "ez jutott" nekik. Nagyon sok tényezőtől függ a fűtés milyensége, ráadásul vannak már olyan kiadványok, melyek leírják, hogy ilyen-olyan épületekben hogyan lehet hatékonyan kihasználni a rendszerek (építészeti, gépészeti) sajátosságait. Ezek pedig nem szakmai kiadványok, könnyen emészthető formában kerültek megírásra, így az egyszeri halandónak is érthető. E tudás nélkül viszont csak a tévhiteket mantrázzák az emberek, nagyobbnál nagyobb marhaságokat mondva/csinálva.

C._de_Berzsián 2009.12.02. 08:36:27

@Vincenzo90:

Hát... nehéz szavakat találni.
Milyen élete lehet ennek a fasisztoid köcsögöcskének? (Már elnézést, kénytelen vagyok az általa is érthető 200 kifejezésből gazdálkodni...)
Mondd csak, aranyom: neked volt már olyan, hogy nem volt pénzed megtankolni a telepjárót? Képzeld, ez olyan érzés a panelállatnak is. Tudod, megy dolgozni a primitívje, és csak annyit kap a hozzád (pardon: apukádhoz) hasonló kufároktól, hogy éppen nem döglik éhen. ÉS erre a "jövedelemre" nem mer 15 éves hitelt bevállalni.
Na ,akkor ki a primitív véglény?
Jó, neked bőven méri a Teremtő a javakat - ha már empátiából, kultúrából, nemzeti szolidaritásból nem jutott. És képzeld: "ezek" az általad megvetett férgek is magyarok. Tán inkább, mint Te. Mert az ország belőlük, az ő befizetéseikből él, nem a ti "ügyes" adóoptimalizálásolkból. Egyszerűen kevés vagy, öcsém. Menj szolizni vagy gyúrni, az a menő. Ne itt rontsd a levegőt.
Maradjunk annyiban, hogy ez - a panel-lét - nem a Te problémád.

wiseguy 2009.12.02. 08:38:13

vincezo90 te ostoba jobbikos gyökér, lettel te már házat közelről?

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.12.02. 08:38:31

@Balogh Ádám Software:
Ez sajnos igaz, de tegyük hozzá az ország súlyos eladósodottságát is a dologhoz. A legtöbb ember úgy részesülhet a támogatásokból, ha a legolcsóbbat támogatják. Lehet nem a legmodernebb, de ha középtávon kiszolgálja az igényeket és jóval hamarabb megtérül, mint amennyi idő alatt a hitel lejár, akkor célszerű ezt alkalmazni.
Hozzátenném sok cég vakít modernebb technológiákkal, aztán mikor a kivitelezésen a sor lazán használják ezeket a lapokat...

C._de_Berzsián 2009.12.02. 08:38:37

@Vincenzo90:

Hát... nehéz szavakat találni.
Milyen élete lehet ennek a fasisztoid köcsögöcskének? (Már elnézést, kénytelen vagyok az általa is érthető 200 kifejezésből gazdálkodni...)
Mondd csak, aranyom: neked volt már olyan, hogy nem volt pénzed megtankolni a telepjárót? Képzeld, ez olyan érzés a panelállatnak is. Tudod, megy dolgozni a primitívje, és csak annyit kap a hozzád (pardon: apukádhoz) hasonló kufároktól, hogy éppen nem döglik éhen. ÉS erre a "jövedelemre" nem mer 15 éves hitelt bevállalni.
Na ,akkor ki a primitív véglény?
Jó, neked bőven méri a Teremtő a javakat - ha már empátiából, kultúrából, nemzeti szolidaritásból nem jutott. És képzeld: "ezek" az általad megvetett férgek is magyarok. Tán inkább, mint Te. Mert az ország belőlük, az ő befizetéseikből él, nem a ti "ügyes" adóoptimalizálásolkból. Egyszerűen kevés vagy, öcsém. Menj szolizni vagy gyúrni, az a menő. Ne itt rontsd a levegőt.
Maradjunk annyiban, hogy ez - a panel-lét - nem a Te problémád.

soproni1 2009.12.02. 08:44:10

A gond az egyedi fűtésmérésnél ( társasházban), hogy a spórolós lakó helyett a falszomszédnak kell fizetni. Erre jók ezek a nano-technológiás hőszigetelő falfestékek, hogy függetlenedek a szomszéd szarrágásától, és rövid gatyában flangálhatunk otthon. Lakótelepen ez biztos hozna 40% megtakarítást, és az ellenkezők meg a folyamatosan nem fizetők elmehetnek a sunyiba. Igaz, a falnégyzetméterre jutó költség ca. 2000,- ft, de télen meleg, nyáron kellemes hőmérséklet van a szomszédoktól függetlenül. Én egy éve kentem fel, a full hőhidas lakásomban, összehasonlíthatatlan a korábbi levegő minőséggel.

C._de_Berzsián 2009.12.02. 08:44:35

bocs, annyit nem ért, hogy kétszer is elküldjem... Kis zavar támadt az Erőben.

Acmee 2009.12.02. 08:47:49

@Balogh Ádám Software:

Csak ezek a rendszerek egytől egyig baromi drágák (kőzetgyapot 2-2,5* annyiba kerül, mint a PS lap, mármint mire felkerül a házra).

Kazán: Amit nem számítasz, az a szép magyar valóság. Nem kevesen vannak olyanok, akik fogják, és nem fizetnek a szolgáltatónak. Eddig semmi gond nincs. De amint beraksz egy kazánt, abban a pillanatban magad válsz szolgáltatóvá, tehát a lakóközösségnek kell beszedni a díjat, azt pedig az energiaszolgáltató felé továbbítani. Igen, ám ha ebben a rendszerben valaki nem fizet, akkor kénytelen vagy megfinanszírozni azt a fogyasztást is, mert a gázcsekkre nem írhatod, hogy Gipsz Jakab nem fizet, ezért ennyivel kevesebbet utalok. Erre kijönnek a manuszok, és kizárják a gázt, fűtés nélkül hagyva az egész házat. Ugyanez igaz hőszivattyúra is, csak ott az áramot kapcsolhatják le.

Falfűtés: Nem ismered a kritériumait. Max. 0,3 lehet a fal k (U) tényezője, amire a fűtést rakod. Ezt a betonfalon csak jó vastag szigeteléssel lehet elérni, ami drága. Ráadásként még jön a belső fűtési rendszer átalakítása, mivel a régi elosztó hálózat nem alkalmas az ilyen rendszerek kiszolgálására. Aztán jön a falfűtés rendszerének költsége, ami megint nem kevés.

Kollektor: Jön hozzá a bazi tároló, hogy elég vizet tudj tárolni éjszakára/felhős időre. Majd nyáron 2-3hétig süt a nap, és mehetsz letakarni a kollektort, mert felrobban. (Értsd: akkora a teljesítmény, hogy már az akváriumban is gőzöl a víz, de a kollektor csak termel-termel. Ha nincs kitakarhatósága, akkor bukovári). Kicsit árnyaltabb a kép annál, minthogy van melegvíz ingyé'.

Eljutottunk oda, hogy annyiba kerül egy tömb felújítása, amiből a mostani rendszer szerint megcsinálnak kb. 5-6 házat. Tudva a magyar helyzetet, szerintem inkább legyen meg egy alap korszerűsítés minden házon, mint legyen évente 5-6darab csúcsminőség(mikorra lenne meg az összes panel itthon?). Ráadásul tényleg nem éri meg ennyit költeni a panelra, mert 1-2-3 évtized, és lehet lebontani a panelokat, mert elérték az életveszélyes kort.

Balogh Ádám Software 2009.12.02. 08:53:16

@maxt: Értem én, persze, de az is meggondolandó, hogy mi az a legolcsóbb szint, amit még érdemes támogatni. A 4 centi olcsóbb, mint a 10, de ha a megtakarítás kisebb, mint a fizetendő részletek, akkor legfeljebb nagyon hosszú távon érheti csak meg, ami viszont már bizonytalan. A hungarocell a páraelzárása miatt több szellőztetést is igényel, bár igaz, ahogy valaki írta is, hogy nem a rövid szellőztetéseknél megy el az energia nagy része, hanem a folyamatosan hűlő falakon és nyílászárókon.

Éppen ezért mindenképp át kell gondolni, hogy mi az a legolcsóbb, amit támogatni érdemes, és hogy ha valaki megteheti, hogy inkább drágábbat választ, megilleti-e ugyanannyi támogatás, mint aki a legolcsóbbat, vagy onnantól kezdve az illető mindent maga fizet. Ez utóbbi hülyeség, nem kellene büntetni azt, aki többet szán rá, hogy hosszabb távra nagyobb megtakarítást érjen el kevesebb kellemetlenség (pl. penész) árán. Másik dolog meg, hogy ahogy más is írta, itt is hatalmas a korrupció, a legolcsóbb, legegészségtelenebb, legkevesebb megtakarítást eredményező felújítás a programban kijelölt kivitelezőknél akár duplájába is kerülhet, ami több, mint egy modernebb technológia.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.12.02. 09:05:26

@Balogh Ádám Software:
De az sem várható el, hogy minden szóbajöhető megoldás bevizsgálásra kerüljön és támogathatóvá váljon.
A jelenlegi rendszerben adott paraméterekkel rendelkező megoldásokra van támogatás.
Persze át lehetne alakítani a rendszert, hogy a drágább rendszereket is valamilyen szinten támogassák, de alapvetően nem kirakatberuházásról van szó (bár kétségkívül szépek a felújított házak) hanem egy praktikus alapról.
A párásodási problémákkal nem tudok mit kezdeni. Egyszerűen nem értem ez miért jelent gondot sokaknak. A panel levegője száraz. Külön párásító kell, hogy ne fulladjon meg az ember. A fal meg nem szellőzik, nem is szellőzött soha. Maximum lecsapódik a pára, de ennyi...

Gasztonyi_Ádám 2009.12.02. 09:05:50

miért kellene páraáteresztő hőszigetelés egy olyan betonfalra, ami amúgy sem ereszti át a párát?

Balogh Ádám Software 2009.12.02. 09:12:18

@Acmee: Természetesen igazad van, egy olyan panelházra, amelyik 10 éven belül életveszélyessé válik, nem is szabad annyit költeni. De vannak 90-es években épült, néhány emeletes, modern belső elrendezésű kellemes kis panelházak is. Ott esetleg már megérheti modernebb technológiával hosszabb távra tervezni.

Azt pedig nem mondtam véletlenül sem, hogy csak a legmodernebb felújítást kell támogatni. Hanem annyit mondtam, hogy azt is legalább ugyanannyira támogatni kell, mint a rosszabb hatékonyságút, amit Nyugaton már nem használnak. Ne legyen már előírás, hogy mit kell használni, csak az, hogy legalább milyen hatásfokot kell elérni vele.

Balogh Ádám Software 2009.12.02. 09:14:28

@maxt: Nem minden szóbajöhető, de ha már beléptünk az EU-ba, legalább nézzünk körül a saját közösségünk Nyugati felén. Amit ott bevizsgáltak és széles körben alkalmaznak, talán itthon nem kellene a támogatás megvonásával büntetni.

soproni1 2009.12.02. 09:25:06

@Gasztonyi_Ádám:

Hogy kiszellőzzön a fal akármerre . Ami oda bejut, az ott kezd el rohadni, ha nem szellőzik. A szálas anyagok újkorukban jók, de a magyar precizitást ismerve, a szigetelő anyag közé bejutó nedvesség, gombák, por, korom csak rombol. Ráadásul a ház fala nem sima, ott aztán vándorol minden. Olyan, mintha kilógna a lábunk a takaró alól.
A nedves pokrócról ne is beszéljünk, mert az meg inkább hűt, mint fűt.
Amerikában ezért menő a Nansulate festék ( ott 15 ezer Ft/ vödör, nálunk 30 ezer). Bár így is olcsóbb, mint a szálas szigetelő, de a nano részecskék miatt " nincs benne anyag", ahogy a magyar mondja. Száradással együtt 3 nap alatt hordtam fel a falra ( 80 m2, a legtöbb időt a rétegek közti száradási idő tette ki), szaga szinte semmi, víztiszta, a színes festékre is simán rámegy, a plafonon is 22 C-fok van meg a padlón is. Okos dolog, de a forgalmazó annyi felvilágosítást tud adni, mint egy Praktikeres eladó, úgyhogy az interneten kellett szarakodni, hogy ne rontsuk el, mert ahhoz meg drága.

tóparti látomás 2009.12.02. 09:27:55

A mi házunkat ha minden igaz jövő tavasszal kezdik el felújítani, így számomra igen aktuális ez a téma ;) Nálunk se történt egyszerűen a pályázat megszavazása, egy idős nénike mondatát idézem: "Nem mindegy milyen színű házban lakok? Nekem a szürke is nagyon szép, úgysem nézem." De csak sikerült és meg is nyertük a pályázatot. Én nagyon örülök neki mert azt gondolom hozzám hasonlóan rengeteg ember lakik panelban és végre kicsit korszerűbbé válnak a lakásaink. Sokaknak megadatik a családi ház vagy a tégla ház, jó nekik. Mi nekünk "panelproliknak a gettóban" sajátos körülményeink vannak és végre tudunk rajta változtatni, hülyeség kihagyni szerintem. Egyhamar nem fog ez a sok ember elköltözni mert valljuk be őszintén nem is lenne hova, mert annyi szabad telek nincs is nálunk meg a világon.
Azt tény, hogy számít a pénz, de olyan házaknál ahol már megtörtént a felújítás a közös költséget mindössze 2-3 ezer forinttal emelte meg, ami tényleg nem sok a 45-50 ezer forintos fűtési számlához képest vagy a vízóra nélküli lakások 20 ezer forintos közös költségéről már ne is említsük.
Igaz mi már korábban kicseréltettük az ablakokat, de abszolút megvagyunk vele elégedve, már most érezhető, hogy 2-3 fokkal melegebb van. Amúgy szellőztetni így is kellett. A penészesedés eddig is jelentkezett, aki nem figyelt oda, de azért ezek a házakat nincsenek annyira jól megépítve (falak párhuzamossága csak a véletlen műve) mert pld: a bejárati ajtónál rendesen szellőzik a lakás, szeles esténken szoktam is élvezni a szél sívitását, de ez van ;)
Az is tény, hogy elvileg a redőnyöket ugye le kell szerelni, de amelyik házakat eddig itt a környéken felújítottak egyiknél se kellett, ez kivitelezőtől függ. Aki normális az úgy csinálja meg, aki nem az szívatja az embert.
A harkályokról én is hallottam, bár errefelé még nem nagyon láttam.
Igaz helyette vannak denevérek, akik rendszeresen összeszarják a párkányunkat, jó dolog minden héten takarítani utánuk és ők még védettek is ;P

Idet 2009.12.02. 09:38:58

Nálunk, Őrmezőn a szigetelés nagyon bevált. Lényegesen kevesebbet kell fűteni, nyáron elviselhető a hőmérséklet. Pénzben nem sokkal kevesebb, de ez a Távfűtő Nyűvek számlázási rendszerét terheli. Egyszer összeadtam: a járulékos költségek magasabbra rúgtak, mint a tényleges fűtésszámla.
Egy baj van, az illetszéseknél csapós, ÉNy szél esetén kicsit beázunk, de ezt intéztetni fogja a ház a pókemberekkel. Sok múlik a közös képviselőn, a milyenk egy ász, többnyire.
A harkályok az üres hangra gerjednek.
Azoknak, akik szarozzák a panelt: igen, baromi sok hátránya van, de lakni kell valahol, most mi dögöljünk rakásra egy híd alatt, vagy mi? Inkább az elvtársakat kellene szarozni, akik ilyen tömegben és ilyen minőségben (Ki emlékszik a Dacia viccre? Minél tovább használod, annál jobb lesz....a javítások miatt, ugye.) megépíttették, a drágalátos nehézipar (hol is van?) emberanyaggal való ellátása érdekében. Meg a maguk jól felfogott érdekében.

soproni1 2009.12.02. 09:42:10

@Idet:

évi 40ezer lakást más technológiávalmegépíteni lehetetlen volt. A magyar emberanyag meg ugye adott .

Idet 2009.12.02. 09:47:07

@tóparti látomás: Igen, új ablakok is lettek redőnyökkel nálunk is, remekül lefogja a zajt.
Van nálatok az ajtón levélnyílás? Azt sürgősen bekellene "falazni", nálunk sokat lendített a "kisfarkasok és kiskísértetek üvöltése" szindrómán. Új ajtó kellene az eredeti, harminc év körüli után, de hát, kis vártatással.
Leginkább a permanensen furkáló szomszédtársakat kellene lecserélni, de már nevelődnek: reggel 7 előtt, valamint szombat-vasárnap már ritkábban kell kollektíve, partvissal és csőkulccsal fölfegyverkezve óvást benyújtani...

Idet 2009.12.02. 09:50:21

@soproni1: Az biztos. De talán nem kellett volna a vidéki életkörülményeket ellehetetleníteni, és a "Magyarország nehézipari ország" c. szovjet lázálom 200%-os teljesítése érdekében a fél országot Pestre és más nagyvárosokba ráncigálni.

tóparti látomás 2009.12.02. 09:57:47

@Idet: Nekünk igen csendes szomszédaink vannak, mondhatni olyanok akik alig élnek ;)
Az ajtót mi szánszándékkal nem akarjuk kicserélni még max. átfesteni mert azoknál a lakásoknál ahol ezt is kicserélték tényleg van penészesedés és nem is akármilyen méretű. Amúgy van spec. falfestés is penészesedés ellen pld. konyhába ajánlott a magas páratartalom miatt. Persze ez is pénz kérdése, de szerintem megéri rááldozni a lakásunkra ha már benne élünk ;)

Idet 2009.12.02. 10:16:47

@tóparti látomás: A csendes szomszéd a jó szomszéd!
Nálunk penész még nem jelentkezett, de ezek után meg fogom kérdezni a páncélajtós szomszédokat, hogy náluk mi a helyzet.
Távfűtésetek van?
A rááldozásban teljesen egyetértek!

Idet 2009.12.02. 10:32:42

@tóparti látomás: Még: a denevérek után takarítani kell, ez igaz, de látnád, nyáron mi mennyiségű szúnyogot és egyéb rovart fogyasztanak! Nem semmi!
A vízórához: Amikor nálunk beszerelték a vízórákat (először a melegvízét), nálunk csaknem felére esett vissza a vízszámla. Ugye, a mi két- és félszobásunkat öt személyre tervezték (adalék az elvtársaknak a humán erőforráshoz való viszonyulásához), így állapították meg a vízfogyasztási átalányt is.El is újságoltam valakinek a szomszéd házban, ahol még csak készültek a beszerelésre. Na, jön egyszer az idős hölgy, miket beszélek én, ők ketten a felnőtt lányával másfél szobásban laknak, és az egeket verdesi a vízszámla. Kiderült, hogy mind a ketten reggel-este teli kád vízben fürödtek, a függönyöket teli kád vízben áztatták minden héten, stb. Na, mondtam, akkor ne csodálkozzanak. Én normális vízfogyasztásra gondoltam, és mi hárman vagyunk...

tóparti látomás 2009.12.02. 10:46:00

Naná, hogy távfűtésünk van!! ;)
Most még azért megy a vita, hogy legyen-e külön mérőóra lakásonként vagy csak az egyénileg szabályozható fűtés. Az igaz, hogy azok a lakások járnak jobban akik belsőek mert a külső lakások fűtik őket, de ez ellen nincs mit tenni. Így is előfordul, hogy a lakótelep fűtjük a lakás mellett.

nitro1 2009.12.02. 10:51:43

Nálunk sajnos nem szavazták meg. :-( Valahogy nem megy a fejembe, hogy miért. Olyanokat talán emlegettek, hogy az öregek azt mondják: "Erre a pár évre már minek fizessek ki ennyit érte?" Örökösök nincsenek? Azoknak nem lenne jobb, ha nagyobb értékű, használhatóbb lakást kapnának? Meg hogy "Jaj, magas lesz a törlesztő, nekem nincs ennyi pénzem!" Ahonnan eddig hallottam, mind olyat mondtak, hogy igenis lett annyival kevesebb a fűtésszámla, hogy az fedezze a törlesztőt. Akkor miről beszélünk? Ingyen lehetne felújítani a lakást, de még ha nem is ingyen lenne, az értékét jelentősen növelné.

lámalány 2009.12.02. 13:53:30

Én már teljesen odavagyok, mert nálunk sincs felújítás sajnos. És csak azt látom, hogy egyre értéktelenedik el a lakás, de nem tudok mit tenni. Számomra is felfoghatatlan, hogy vannak, akik nem szavazzák meg. Lassan eladhatatlanok lesznek a fel nem újított lakások. :( :( :( :( Lehet valamit tenni szerintetek?

A párásodásról annyit, hogy nálunk új ablak van és új ajtó és bevallom, nem szellőztetünk túl gyakran, mert nagyon forgalmas út mellett lakunk, viszont nemhogy probléma a pára és a penész, de éjszaka még párásítani kell, különben megfulladunk, olyan száraz a levegő!

bergengóc 2009.12.02. 14:25:15

@Balogh Ádám Software: Már megbocsáss, de mennyire ismered te pl. a német piacot? Ugyanis ott a homlokzati hőszigetelések 85% polisztirol alapú! És nem azért szedik le a régit, mert xar, hanem mert vékony. Teszik fel a 15-25 centist a 4-5 helyett.
Szóval hagyjuk ezt a marhaságot lehetőleg.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.12.02. 17:09:03

Végül is teljen mindegy, hogy a távhőre vagy a havi törlesztőrészletre fizetik azt a x összeget.
Aki meg tud, az költözzön el amilyen hamar csak lehet!

nitro1 2009.12.03. 12:35:16

Mint ahogy írtam, szerintem meg nem mindegy, mert a távhőre költött pénz az kimegy az ablakon, míg ami a felújítás törlesztőjére, az részben beleépül a lakás értékébe.

Acmee 2009.12.14. 21:53:13

@Balogh Ádám Software:

Ha jól rémlik, akkor a 90-es évek közepén _már_nem_ panel rendszerrel építettek házakat...


Utolsó kommentek

  • Kúrcsány Ferenc: Na most mi van, te kis faszszopó? (2011.05.27. 21:56) Kedvencünk: Orbán Viktor
  • Osváth Lacika: Hovány tisztességes. MUHAHAHAHAHAA! Azon felül hogy Kecskemét egyik, ha nem a legszarabb munkahelyének tulajd... (2011.05.22. 08:46) Feel the difference
  • : ...a társkeresőkön am iszonyatXDD (2010.08.29. 13:07) Miért?
  • .Nitro.: @az igényes szórakozás híve: Igen mindenkiinek joga van a pihenéshez, de a világon mindenhol vannak zajos és ... (2010.07.12. 23:46) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • bsteve: Igazad van, ez inkább olyan paródia vb, ha egy emlékezetes, akkor az a bírói mulasztások miatt van... sajnálo... (2010.07.06. 10:20) Távol Afrikától
  • Marcobaily: Érdeklődéssel és eléggé meglepve olvasom a hozzászólásokat, ám lehet az én hibám de még mindig nem értem a sz... (2010.07.04. 17:05) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • az igényes szórakozás híve: @.Nitro.: Csak magamat tudnám ismételni, de ha ennyire különbözőek a nézeteink akkor felesleges is. Meglehet... (2010.06.25. 16:56) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • .Nitro.: @az igényes szórakozás híve: van bennem elég igényesség ahhoz hogy tudjam hogy kell szórakozni. Nem is a Joke... (2010.06.25. 01:19) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • Utolsó 20

honnan?

süti beállítások módosítása