Földbe döngölt gyermekkor

/komix tollából, a vákum.hu hozzájárulásával/

A héten megdöbbenve tapasztaltam, hogy messzeringó gyermekkorom szimbolikus helyét a “dühöngőt”, és a köré épült játszóteret a földdel tették egyenlővé a Gyenes Mihály téren. A bejegyzés megszületéséhez köszönet nus barátunknak, akit szintén hasonló sokkoló képek fogadtak a napokban lakóhelyén, a város másik részén. A képeket és az ihletet előre, és utólagosan is köszönöm. Folytatásért klikk a továbbra…

Íme tehát a tábla, ami most egyedül árválkodik a város szívében elterülő - az első kecskeméti közpark megálmodójáról - Gyenes Mihályról elnevezett téren.
Azt el kell ismerni, hogy e közterület közkedvelt a fiatalok körében (főleg nyaranta) és érthető is, hogy a környék lakói felháborodottan hívogatják a yardokat a  kellő mennyiségű alkoholt elfogyasztott egyének randalírozásai miatt, de megkérdőjelezném, hogy ez a kollektív büntetés jogos, és igazságos volt-e. Talán egyéb “megszorító” intézkedésekkel kéne terelgetni a polgárokat a jó út felé pl. több ellenőrzést tartani, és felhívni a figyelmet a kulturált viselkedésre. Persze ne várjunk semmit, ha az éppen félholtra vert emberhez kihívott rendőrök nem érkeznek meg időben, mert “nincs szabad járőr”.

A táblán foglaltak szerint október október 1-től március 31-ig reggel kilenctől este hatig, míg április 1-től szeptember 30-ig reggel nyolctól este kilencig látogatható a játszótér, mely most egy olyan földbe döngölt grund érzését kelti, melytől még a Pál utcai fiúk főhősei is sírva fakadnának.

Kíváncsian várom a meglepett, és sírástól eltorzult gyermekarcokat, akik a délutánjukat nem a Piarista Iskola padjában a matek lecke megoldásával, vagy a tágasnak nem nevezhető belső betonnal borított udvarban kívánják eltölteni, hanem egy kis focival, vagy akár azokat a meghökkent fiatal párokat, akik az utolsó buszig szerettek volna a parkban tölteni pár kellemes percet, órát.

Itt jön általában a válasz, hogy annyi hely van a városban, ahol hasznosan tudják eltölteni az idejüket a fiatalok, DE NINCS! Tisztelet persze a kivételnek.

A dohányzás megtiltása jogos lépésnek tekinthető, bár kétségek fogalmazódnak meg bennem. A naponta átsétáló több száz, vagy akár több ezer állampolgár vajon kikerüli az egész területet, ha esetleg égő cigaretta van a kezében? Kétlem.

Remélhetőleg a figyelmeztető tábla egy új játszótér felállítását is hirdeti egyben, de már most gondolkozom, hogy hogyan kerüljem meg a fél várost, hogy cigivel a kezemben beérjek a központba. Addig is “egyenesen a Gyenesen…”

A bejegyzés trackback címe:

https://tompa.blog.hu/api/trackback/id/tr801029494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.Nitro. 2009.03.27. 16:45:20

A picsába :( Bár nem voltam Gyenes téri, de sok tompással átérezzük a helyzetet ,hiszen rengeteget jártunk oda focizni, aztán ahogy felcseperdtünk iszogattunk is ott több alkalommal is.
Sajnos úgy tűnik Kecskemétet is kezdi elérni ez az intoleráns nemdohányzó mozgalom ,akik leginkább felkötnék a fajtámat. Most kérdezeme én, attól kap tüdőrákot egy gyerek mert a piár melletti oladlon elmegyek cigivel a kezemben?? hagyjuk már ezeket a baromságokat. Már látonm előre hogy az egész főtéren be lesz tiltva ,mert néhány tudor már kitalálta ,hogy a templomok krül se lehessen. Rövid és tömör üzebetem van ezeknek a mozgalmároknak: Menjenek a picsába!

pilaf · http://tompa.blog.hu/ 2009.03.27. 16:55:11

:D:D:D

a dühüngőbe rohadt jókat nyomtunk, akár egész napon át..:( rossz ezt látni..

tommm 2009.03.27. 17:28:43

3-4 eve fel lett ujitva az egesz ter, nem kellett volna szetbaszni. Nem a focival, csikkel, smarolo parokkal van a baj, hanem a vandalokkal akik egyaltalan nem kimeltek a helyet.

Amilyen allapotban volt a vegen, annal azert meg a kutyaszarral befedett bokaig ero gaz is jobb ami kovetkezik most.

Megneznem barmelyikotoket 40 evesen 2 gyerekkel amikor hajlai kettokor csukott ablaknal is ordenare uveltesre ebred fel szombat estenkent.

Sztem nem a gyerekkort kene siratni hanem az orszagot, ahol elnek olyanok akik ororuket lelik egy hinta szetrugdosasaban.

.Nitro. 2009.03.27. 19:00:46

Abban maximálisan igazad van ,hogy az ordenáré viselkedést ki kell onnan szűrni, de ez is csak azon múlik, hogy a járőrők arra fordulnak, igazoltatnak ,felszólítják az embert, hogy ma mégeygszer ne lássa őket itt. Egyébként nem lenne nagy újítás bevezetni a kamerás megfigyelést, több városban is megcsinálták már ezt. Főleg úgy, hogy már nem 1 olyan hírt olvastam ,hogy kiraboltak embereket a téren.
Ordenáré üvöltésre meg egyébként akkor is lehet ébredni ,ha egy nagyobb társaság átvág a téren éjjel, ennyi erőből le is lehetne zárni.

EXplorer · http://kecskemeten.hu 2009.03.30. 19:29:18

amúgy sántít a cikk, kár, hogy úgy postoltok, hogy utána sem jártok, hogy mi miért van és féligazságokat írtok le valóságként feltüntetve...

azért lett elbontva a játszótér, mert nem felelt meg egy új EU-s szabványnak, pl. a homokozó nem volt alárétegelve (szigetelve), stb. Illetve valóban rendesen szétbaszták a játékokat is, egyikük-némelyikük már széthullott volna előbb-utóbb a gyerekek alatt. Más helyeken is le lettek bontva e miatt játszóterek, de hamarosan épülnek az új EU komformak...

Amúgy tényleg gáz, hogy pár éves játszóteret le kell bontani, de a darabjait amúgy hamarosan viszont lehet majd látni egy bizonyos helyen, ugyancsak a gyerekek szolgálatában...

EXplorer · http://kecskemeten.hu 2009.03.30. 19:30:14

bocs, most látom, h nem ti postoltátok, hanem átvett cikk...
elnézést, elnézést

Gyenes téri anyuka 2009.04.07. 14:49:28



A gyenes téren lakó kisgyermekes anyuka vagyok. Több, pici gyermekes szülő nevében fordulok Önökhöz. A játszótér felújítását köszönettel vesszük,de sajnálattal tapasztaltuk, hogy nem gondoltak a 2-3 éves korosztályra. Gondolunk mi többek között a homokozó és "babahinta"( beleülős,zártabb)
hiányára. Nagyon szeretnénk ha ez még megvalósulhatna! Sajnos a homokozó ill. a hinta nélkül a picik nem tudják kellően hasznosítani a játszóteret. A kihelyezett tájékoztató tábláról hiányoljuk a kutyasétáltatás szabályaira vonatkozó pontot. Van olyan város, ahol a
játszótérre kutyát tilos bevinni!
A parkkal kapcsolatban pedig szeretnénk ha több pad, illetve szemetes kerülne kihelyezésre. A szerelmes kamaszok a távolabb eső padok hiányában a játszotéren "eszik" egymást! Nem hiszem, hogy a 3 éves gyerekek kiváncsiak erre. Hajléktalanok voltak és sajnos egyre többen is lesznek.
Kérjük rájuk hivatkozva ne szüntessék meg a padokat! Több szemetes kihelyezésével elkerülhető lenne a park területén a szemetelés.
Azt sajnos nem tudjuk, hogy a disco-ból hazafelé tartó fiatalok vandalizmusától hogyan lehetne megóvni a parkot, játszóteret.Pedig jó lenne!
Szeretnénk ha park ismét park lenne, és betöltené rég elfeledett funkcióját!
Reméljük kérésünk meghallgatásra talál!



Utolsó kommentek

  • Kúrcsány Ferenc: Na most mi van, te kis faszszopó? (2011.05.27. 21:56) Kedvencünk: Orbán Viktor
  • Osváth Lacika: Hovány tisztességes. MUHAHAHAHAHAA! Azon felül hogy Kecskemét egyik, ha nem a legszarabb munkahelyének tulajd... (2011.05.22. 08:46) Feel the difference
  • : ...a társkeresőkön am iszonyatXDD (2010.08.29. 13:07) Miért?
  • .Nitro.: @az igényes szórakozás híve: Igen mindenkiinek joga van a pihenéshez, de a világon mindenhol vannak zajos és ... (2010.07.12. 23:46) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • bsteve: Igazad van, ez inkább olyan paródia vb, ha egy emlékezetes, akkor az a bírói mulasztások miatt van... sajnálo... (2010.07.06. 10:20) Távol Afrikától
  • Marcobaily: Érdeklődéssel és eléggé meglepve olvasom a hozzászólásokat, ám lehet az én hibám de még mindig nem értem a sz... (2010.07.04. 17:05) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • az igényes szórakozás híve: @.Nitro.: Csak magamat tudnám ismételni, de ha ennyire különbözőek a nézeteink akkor felesleges is. Meglehet... (2010.06.25. 16:56) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • .Nitro.: @az igényes szórakozás híve: van bennem elég igényesség ahhoz hogy tudjam hogy kell szórakozni. Nem is a Joke... (2010.06.25. 01:19) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • Utolsó 20

honnan?

süti beállítások módosítása