Úgy alakult, hogy Pesten maradtam a hétvégén, s olcsón, gyorsan akartam olyan egyszerű kaját készíteni ami laktató, és egy fokkal jobb mint a rántotta. Pilaf legutóbbi rizsfelfjútas postjának sikerén felbuzdulva engedjétek meg hogy prezentáljam:
Francia hagymakrémleves 5 főre, tom(pa) módra.
1, Egy kiló hagyma felszeletelésével kezdőik a dolog. Javasolt kereszthuzat létrehozása, vagy egy fullos búvárszemüveg:
2, Ha túl vagy a nehezén, fogd az összeaprított hagyma felét, és mixeld össze. Többek között ettől lesz a végén kicsit krémes állaga. A másik felét pirítsd meg vajon, legyen szép áttetsző, üveges, mint a kellően kisütött szalonna:
3, Egy kellően nagy edénybe kell belesűríteni a következőket, alatta már ég a láng: pépes hagyma, pirított hagyma, 100g vaj, 2ek liszt, 2 dl főzőtejszín, 1,5 l víz, só, bors, (erős pista). Egy jó keverés után 20 percig hagyjuk rotyogni:
4, Közben már sajtreszelés ezerrel, toastkenyérre rá, pirítóssütőbe be. Erősen gondolkodtam a cipós verzión is, de nem kívántam igazán:
5, Maradék sajtot a forró levesre, aztán ahogy csigazabáló barátaink mondják: Bon Appétit!