Tudod mi az elcseszett butaság? (2)

Tudod mi az elcseszett butaság?

A távhőtámogatás, az.

Amikor az ember még kollégista és fix pénzt fizet a lakhatásért, marha jókat röhög azon hogy télen nyitott ablaknál, alsógatyában izzad egész éjjel, de amikor havi sok ezernyi meleget engedsz ki az utcára, akkor azért kicsúszik a szádon egy két laza anyád. Az odáig egynek rendben van, hogy a távhőszolgáltatók meghatározzák magukkal szemben a minimális szolgáltatási szintet, például, hogy a ház leghidegebb pontján is biztosítják a 21 fokot, de az már valahol sántít, hogy ebből az sül ki, hogy  a fenti szellőztetős módszert alkalmazza 10-ből 9 lakás.  Fogjuk rá, hogy még ez sem para, hisz a szolgáltatónak alapvető érdeke, hogy minél több gázt adjon el. Viszont az államnak, kormánynak pedig, hogy megvédje az ilyen aljas kis módszerektől a fogyasztókat.


  Távhőtámogatásra  irdatlan nagy állami pénzek mennek el, adná magát, hogy vágjunk vissza a távhősöknek,  támogassuk ebből a régi radiátorok cseréjét és szereljünk fel újakat, amiken szabályozni tudjuk a meleget, majdan a számlánkon jóval kisebb számok jelennek meg, hisz lakásonként mérjük a leadott hőt. Aki akar, megsül ahogy eddig,  más meg tekerget ahogy bírja a tárcája. Nem így lenne a normális?  Ez  amúgy egy ma is működő, teljesen standard, de költséges beruházás, nagyon kevesen csináltatták még meg, házanként lehet csak. Egy átlag kecóban a költsége összesen 100 000 - 150 000Ft körül mozog a netes infók szerint.


 

De persze a nagy büdös lófaszt nekük, ömlesszük csak a gázt ha kell, ha nem!! Mit csinálunk már a rendszerváltás óta? Minden erőnkkel szorítjuk le a távhfűtés árát  extra támogatásokkal. Most éppen a távhő áfáját csökkentették, ami még büszke MSZP szlogen is ráadásul. Tényleg fasza, hisz  egy lakás egy évi ilyen extra áfás kis támogatásaiból előbb-utóbb szépen kijönne a teljes radiátor felújítás összege, ami aztán a beszerelés pillanatától kezdve nagyobb kényelmet, sokkal kevesebb kiadást, valódi, hosszú távú megtakarítást jelentene minden családnak és véget vetne ennek a normális országban elképzelhetetlen szánalomnak. Csak ugye a fogyasztókon kívül ez senkinek nem áll érdekében. A döntéshozóknak lejattolnak a szolgátatók az apró szívességért cserébe, aztán meg küldik neki amíg  a Gazprom le nem igázza Európát.  A környezetvédelemmel kapcs meg ki sem nyitom inkább a szám.

 


 

71 hozzászólás 2009.11.30. 23:17 tommm
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://tompa.blog.hu/api/trackback/id/tr411565262

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Távfűtés 2009.12.08. 11:22:30

  Hadd csatlakozzak az alábbi bejegyzéshez. A blog azon dühöng, milyen ostoba a távfűtés gyakorlati megvalósítása. A lakásokban. Igen, igen és igen! Most egy kicsit a cső másik végéről: A távfő Mországon bevallottan valami 30%-os üzemi vesz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.Nitro. 2009.11.30. 23:51:48

nálam is ez van. Kb. ha itthon vagyok az ablak mindig nyitva van, mert nem lehet megmaradni. Nálunk is kb 100-150-ért meg lehetett volna ezt oldani ,de itt(tisztelet a kivételnek) az igazi büdös bunkó segghülye pesti mentalitás érvényesül. az a büdös tapló ,aki ilyet mond, hogy neki jó a távfűtés ,mert mi van ha a szomszéd lakásban valaki több napig nem fűt és emiatt fázik. Felkötném a liftaknában azt a rohadt tepedt kurvát meg a többi ilyen tetves bunkót. Nem elég hogy hülyeséget beszél még mindig meg is van győződve róla hogy kibaszott okos.

(mitya) 2009.12.01. 01:06:08

Amúgy valaki aki képzettebb nálam jogi kérdésekben az magyarázza mar meg, hogy mi a faszert nem alkotmányellenes az, hogy ugyanazért a szolgáltatásért (ergo, hogy meleg legyen) én több áfát kell hogy fizessek, mint aki távfűt??? Nem ismerem a törvény részleteit, de mint szlogen ebben a formában engem nagyon is felbasz...

Allen 2009.12.01. 04:23:20

a lakás leghidegebb pontján is min. 21 fok...pfff... valahogy 4 paplan alatt vacogva nem érzem át ezt a túl meleg van problémát:D

Vámpír\\\'08 2009.12.01. 11:09:29

Szerintem meg lehetett volna ezt úgy is oldani, hogy azoknak legyen kevesebb az ÁFA, akik vállalják a felújítást, mint ahogy mi is megtettük, és eddig úgy tűnik hogy nagyon megérte.
Az viszont tényleg jó kérdés, hogy ha a távfő áfáját csökkentik, akkor más fűtésmódét miért nem? De hát tudjuk, jön a választás, csak most kicsit elkéstek az elvtársak, már ez is kevés lesz... :)

vampirhirlap.blog.hu

Biscione · http://axl-zizzenetek.blogspot.com/ 2009.12.01. 11:15:51

@Allen: A min. 21 fok nem minimum, hanem mínusz...

degreen 2009.12.01. 11:23:43

a távhő "huladék" hőből dolgozik, nem gázból
amúgy meg igaz., magasan nem foglalkozik a fejelsztéssel. a nagy tévcső vezetékek felett még hóban is zöld a fű.....

ratman_ (törölt) 2009.12.01. 11:28:47

A "tudod" után vesszőt kellene tenni, tárgyi mellékmondat jön utána.
Egyébként meg ki használ már ilyen szót, hogy elcseszett?

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.01. 11:31:42

A vicc, hogy még saját zsebből finanszírozva is ugyanott lenne árban egy tél után a paraszt.

Szerencse, hogy nálunk nem gond a gázárnövekedés, mert mi meleg vízzel fűtünk :D

Publius Decius Mus 2009.12.01. 11:39:16

A mi házunk végre kérte a szabályzók felszerelését. Erre mit mond a TÁVHŐ? Most nem érünk rá, talán majd jövőre... És persze csak ők szerelhetik fel. A KURVA ANYJUKAT, csak ezzel a kis dumával 100 rongyot húztak ki a zsebemből. Nem azt kérem, hogy pénzzel segítsen az állam, hanem szabályzásal, hogy JOGOM legyen levenni a fűtést. Csecsemő is van a lakásban és mégis nyitva kell tartanunk az ablakokat ha nem akarunk megsülni!

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.12.01. 11:42:16

Nem szeretem, ha marhaságok íródnak le. Ha egy lakásonként szabályozott panelházban Te a középső lakásban laksz, és a szomszéd két lakásban elzárják a fűtést, két dolog történik:

1. Fizetsz, mint állat, mert kétoldalról hideg jön.
2. Vetemedni kezd a panel, aztán öt év múlva baszhatod.

A tényleges megoldás:

1. Valóban tüzetesen végignézni, hol "ereszt" a rendszer, tehát hol és mit kell cserélni

2. Annyiért adni a távhőt, amennyibe tényleg kerül, s nem hatalmas haszonnal.

Ugyanis a távfűtés önköltsége a LEGALACSONYABB.

pilaf · http://tompa.blog.hu/ 2009.12.01. 11:42:25

panel 7.emeleten lakunk,25-26fok szokott lenni általában,ablak szinte végig nyitva van egy kicsit.. többször szóltunk,de az általad is említett minimun hőm. miatt nem lehet semmit csinálni.. az alsó szinteken lakó idős bácsik és nénik követelik a 25fokot minimum!!! persze amikor a házgyűlésen a panelprogramról kell szavazni, akkor meg leszavazzák - szintén az említett korosztály - mondván, hogy túl drága az önrész, viszont télen felét se kéne fizetni.
na de hát mindegy azt ne mondjátok h bárki meglepődik ezeken

Csavarhúzós 2009.12.01. 11:46:54

Ha valakinek melege van, ablaknyitás helyett úgy is csökkentheti a hőfokot, hogy letakarja a radiátort. Ez közösségi szinten megtakarítás, egyénileg csak annyi előnye van, hogy nincs a pazarlás miatt rossz érzése, illetve nem jön be kintről a zaj.

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.12.01. 11:50:16

Szerencsére nálam nem távhő van, habár nincs is 20 fok, csak 15 :)

bergengóc 2009.12.01. 11:50:35

@Strici: Az agyad fog elvetemedni, nem a panel. És még állítólag te mérnök vagy, mit várjunk a Józsibácsiktól?

OkoskaTo:rp 2009.12.01. 11:50:58

@Strici: Ez akkor lenne igaz, ha pl. a Főtáv nagyfogyasztóként nem drágábban kapná a gázt, mint a kisfogyasztók.

De a szabályozhatóság akkor is alap kellene, hogy legyen. Tízemeletesben negyediken nyitott ablaknál 28 fok - nooormális?

A távhő támogatásával ugyanaz a baj, mint a gáztámogatással: Annál jobban támogatunk valakit (forintban), minél többet fogyaszt (minél jobban pazarol, minél nagyobb a lakása stb.).

i.a.n. 2009.12.01. 11:52:30

index címlapon vagyunk srácok azt ugye tudjátok!

Publius Decius Mus 2009.12.01. 11:55:20

@Csavarhúzós: Ez most valami vicc? Te biztos nem Távhős házban élsz!

Nagy baj, hogy az öregek ezekben a házakban ahhoz a generációhoz tartoznak akiket eltiltottak egész életükben minden döntéstől, ezért minden változástól félnek és mindenre nemet mondanak. Sajnos ki kell, hogy mondjam amig ki nem halnak nem lesz itt jobb és az MSZP is szárnyalni fog.

pakesz (törölt) 2009.12.01. 11:56:49

egy kicsit tevedesben van a blogiro...

1.,
eppen hogy a rendszervaltas ota nem tamogattak, sot 2-3 eve kifejezetten a gazosokat tamogattak, a tavfutesesekkel meg lenyelettek a piaci arat (sot amit itt emlit az AFA, azt meg meg sem kaptak!!!)

az sem volt megemlitve a blogban hogy a tavfuteses baszott nagy kazan ott a lakotelep vegiben az legtobbszor aramot is termel, ami elegge zoldnek minosul!!! hiszen a hatasfoka sokkalta nagyobb mint a kis 150e -s cirkonak
megis mit tamogassanak ha nem ezt, hogy a gazt minel hatekonyabban egessek el?

a leguccso meg a koltsegeloszto, hat blogiro kisfiam te tenyleg hulye vagy...
mert a panelban az van hogy kozpontilag egy helyen megy a lakasba a futes mi? nem fuggoleges csovek vannak, abbol is rogton 3 is??? igy a koltseg mar inkabb 500 - 800e lesz

ha ennyire nem tud valaki TENYEKET, akkor minek ugat a vakvilagba?

.Nitro. 2009.12.01. 11:59:50

én nem panelban lakok, de ha ott laknék is már elnézést, de ne én fűtsek már másra.Itt is elvárják persze a szomszédok ,de mondjuk szerintem más se látja értlemét fűteni 2-3 napig fölöslegesen egy üres lakást. Legalábbis én nem. Ha magamnak szabályozhatnám ,akkor nem lenne kb 40 ezer forint havonta egy 2 szoba konyhás lakás számlája, mivel kb. 2 szobát fűtenék. Nem menne fölöslegsen a konyhában a fürdőben meg az előszobában. Távfűtéssel pontosan az a baj, hogy olyan nincs hogy mindenkinek jó az a hőfok ami éppen van, éppen ezért kéne egyénileg fűteni.

Publius Decius Mus 2009.12.01. 12:04:27

Ja, igen ez meg a legjobb, hogy azért fűtsek, hogy a szomszédnak ne kelljen annyit! Mi a fasz köze van hozzá, hogy fűtök e vagy sem??? Mi van, ha nincs pénzem fűtésre? Adósítsam el magam, hogy neki ne legyen annyiba a fűtés???

i.a.n. 2009.12.01. 12:05:16

@Allen:
jó, nektek egy magfúziós erőmű kellene, hogy az abszolút nulláról elmozduljon a hőmérő :P

pakesz (törölt) 2009.12.01. 12:05:50

meglatasom szerint itt elegge nagy kavarodas van a fejekben
panelbol van egy meg 2 csoves
az egyesnek az a lenyege, hogy fent jon be a meleg, es az a melegviz, ami fent mar atfolyt a radiatoron azt hasznaljak lentebb is, ez tenyleg egy rossz rendszer ezen valtoztatni kell
de anagyon sok poanelnal a msik rendszer van, hogy 2 gerincvezetek van es arrol az hasznal annyit amennyit akar

itt mar valak irta, hogy a panelban nem lehet tenyleg a vetemedes miatt 5 fok es 25 fokot tartani ket szomszedos lakasban
na ha ez van, akkor mit lehet tenni?
a., tamogatjak a futest, hogy ne omoljon ossze a panel
b., leromboljak a panelt, es epitenek helyette "normalisat", na ezt ki fizeti ki? illetve meg a 25 eves panelt is leromboljunk akkor?

nemband 2009.12.01. 12:08:53

1. Fűtéskorszerűsítésre több pályázat is volt az elmúlt években.
Pl. Panel vagy Öko pályázat
Akik akartak, korszerűsíthettek.
Radiátoronként átlagosan 20-25 ezer forintból kijön (támogatás nélkül).
A támogatások mértéke 35-66% között volt, szóval max. 30-40 ezerből meglehetett oldani lakásonként.

2. A szolgáltatónak a legrosszabb fekvésű lakásban is biztosítani kell a meleget. Nem mindegy hogy északi, földszinti stb. Az igények is mások. Van aki szeret otthon rövidnadrágban lenni, más spórolni akar.
Egyébként a régebbi szelepekkel is lehet sok helyen szabályozni a radiátort, ha elromlott ki kell cserélni.

Tomi from the Sky · http://tomifromthesky.blog.hu/ 2009.12.01. 12:09:33

mélyről nem tisztelt postoló,

azért mert kerestházban lakó majom vagy talán meg kéne érteni a panelosok sorsát és kiadásait is

kösz

proletar 2009.12.01. 12:13:45

állami és helyenként önkormányzati támogatást adnak a társasházaknak fűtéskorszerűsítésre és ahol korszerűsítettek ott pedig a főtáv ad kedvezményt. ahol normálisak laknak élnek ezekkel a lehetőségekkel, nem igaz tehát sem az hogy nem történik semmi, sem az hogy nincs erre ösztönzés. viszont a távfűtőműveket semmi nem ösztönzi korszerűsítésre. ahol én lakom 30 éve lehet követni a távfűtés csöveit a föld alatt, mert -20 fokban is nő fölötte a szép zöld gyep és árad aalulról a finom meleg az anyaföldbe. persze az itt elpocsékolt meleget is a fogyasztók fizetik meg, akár korszerűsítettek házon belül, akár nem.

Hátezmármi (törölt) 2009.12.01. 12:13:59

@Strici:
"Vetemedni kezd a panel, aztán öt év múlva baszhatod." Bocs, de ez szerintem egy orbitális baromság. Vetemedik a vasbeton, mert öt fokkal kevesebb van az egyik lakásban???

"Fizetsz, mint állat, mert kétoldalról hideg jön."
Ha magánházad van, ott nem jön a hideg? Ha konvektoros társasházban élsz ott nem jön a hideg? Ennek mi köze is van a panelhoz, meg a távfűtéshez?

Ha dolgozol és nem vagy otthon, minek is menjen a fűtés? Ha nem akarsz télen is alsógatyában rohangálni a lakásban, mint némelyek, miért is fizessél rengeteget?

tommm 2009.12.01. 12:16:00

@nemband

A Panel vagy Öko pályázatra alig volt pénz, pár ház felújítása történt meg, jelentkező bőven akadt, akkoriban én is köztük voltam.

bldo 2009.12.01. 12:16:18

Az itt a nagy baj, hogy a fűtést nem tudod úgy mérni, mint pl. a vízfogyasztást a vízórával. Azon amennyi víz átfolyt, annyit használtál (tételezzük fel, hogy az óra jól működik :). A költségosztók használatánál a radiátor által leadott hőt méred (ha jól tudom, ha nem, majd valaki aki jobban ért hozzá, kijavít). Csakhogy, ebben a rendszerben eleve kódolva van az aránytalanság: lehetséges az, hogy én nem, vagy csak keveset fűtök, mert mondjuk fenti szinten lakom, ahol eleve melegebb van és az nekem elég. Vagy kevesebbet fűtök, mert az alattam/felettem/mellettem levő lakásokból jön át a jó kis meleg, és nekem ennyi elég. Persze lehet, hogy ennek a kiküszöbölésére lehet valamilyen szorzókat megadni, ezt nem tudom, de elsőre nekem nem tűnik teljesen 100%-osnak a mérési rendszer. Egyébként pedig lakóközösség függő is a dolog, nyilván. Ahol normális emberek laknak, azok nem a másikon élősködve próbálnak kicsit faragni a fűtésből.

Ui. De rohadt kicsi ez a messagebox, nem lehetne vízszintesen kb. a duplájára növelni? :)

Hátezmármi (törölt) 2009.12.01. 12:18:13

@Tomi from the Sky: A kommunizmus kísérlete húsz éve megbukott, előtte negyven évig erőltették.

Gondjai azoknak is lehetnek, akik ugyanolyan lepattant házban élnek, csak éppen konvektorosban. Miért 5% a fűtés ÁFA az egyiknek és 25% a másiknak?

Csak ennyi volt a kérdés.

Dr Kangörény 2009.12.01. 12:22:41

@Tomi from the Sky: "támogassuk ebből a régi radiátorok cseréjét és szereljünk fel újakat, amiken szabályozni tudjuk a meleget, majdan a számlánkon jóval kisebb számok jelennek meg"

Te nem szoktál olvasni? Megérti a panelosok sorsát és kiadásait, erre ajánlotta azt, hogy támogassuk inkább a felújítást, mert az hosszú távon oldja meg a gondjaidat.

A fűtés támogatása felesleges pazarlás, mert nem old meg semmit, csak annyi történik, hogy a panelosok helyett az adózók fizetik a különbözetet.

sas70 2009.12.01. 12:30:07

A panelek egyedi fűtésének legnagyobb baja, hogy úgy épültek mint a tojáshéj. A lakások rosszul vannak egyedileg szigetelve, csak az egész épület van kívülről, ráadásul az is elavult technikával. Ahol egyedi szabályzás van a lakásokon belül, ott sem lehet teljesen lezárni a fűtést pont ezért.
A fűtéstámogatást pedig tényleg ésszerűbb lenne arra költeni, hogy a panelek szigetelése jobb legyen, a fűtésrendszerük pedig korszerűbb. Csak itt is magyarosan, mindenki a másikra mutogat és a kifogásokat keresi. Pedig a pazarlás tényleg óriási, és a befektetés max 5 éven belül megtérülne. Persze várd ezt el attól, aki a közös költséget sem tudja fizetni. Ezért kellene ténylegesen központi támogatás, mert ez megoldás lenne, csakhogy az is igaz, ezt a rendszerváltáskor az önkormányzatok elegánsan kiszórták a nyakukból a panelek tömeges, olcsón való eladásával.

Hátezmármi (törölt) 2009.12.01. 12:30:39

@blackdogone: Nálunk most szerelték fel a költségmegosztót és éppen megy a vita. Aki olcsóbb, zárószinti vagy szélső lakást vett, most problémázik, hogy hitelen drágább lett a fűtés. Persze, mert eddig azok fizették helyette a plusz pénzt, akik a drágább lakásokat vették meg több pénzért, most meg kiderült, hogy miért is olcsóbb egy zárószinti lakás másfél-két millióval. Hát ezért, mert drágább a fűtése és a hűtése. Két millió a bankban évente kamatozik kb. 150 ezret, azaz havonta 12-13 ezret. Na, ennyivel drágább nekik a fűtés.

Artie 2009.12.01. 12:33:45

Mit vártok abban az országban, ahol a gáz ára politikai kérdés? A kormány emeli a gáz árát? Lófaszt. Putyin emeli. Támogassuk a gázt? Támogassuk azt, hogy cserélje ki a pógár az ablakot, és ne az utcát fűtse.

És a támogatott gázból meg kéne tanulni 21 fokra fűteni, nem 28-ra...

stikasz_1 2009.12.01. 12:34:01

Amikor nálunk szóba került a felújítás, szó sem volt arról, hogy feleannyit fogunk fizetni. Az volt az ígéret, hogy talán nálunk is meglesz a máshol tapasztalt átlagos 10%. Ez azért nagy különbség. Hosszútávú hitelt ajánlottak, és végül az jött ki, hogy 10éven át kb. havi 300 forintot spórolunk, a megajánlott kamat mellett, ha(!!!!) tényleg csökken 10%-ot a költség.
Ennél sokkal okosabb volt, amikor megszavaztattak, hogy hány fok legyen a lakásokban és mennyire meleg legyen a víz a csapból. Most itt a régi 29 helyett 25 van, nem égeti a kezem a forró víz, és lám, simán extra dolgok nélkül megvan a spórolás.

nitro1 2009.12.01. 12:41:17

@blackdogone: Szorzó van, attól függően, hogy milyen fekvésű a lakás a háztömbön belül. Sajnos nálunk leszavazták, így sose lesz. :-( Nem tudom megérteni, pár év alatt visszahozza az egész árát.

Hátezmármi (törölt) 2009.12.01. 12:48:33

@nitro1: Igen, sok helyen ez van, de jó nagy hülyeségnek tartom. Előtte konvektoros társasházban laktam, zárószinten és képzeld, senki nem csöngetett be a szomszédok közül, hogy itt egy tízes, mert te drágábban fűtesz, mint mi, akik a drágább lakásokban lakunk.

Akkor miért fizessek én most más helyett? Amikor megvette a lakást, az már akkor is zárószinti volt.

Még azért is akarnak kompenzációt, mert nyugatra néz a lakásuk, azt meg szerintük drágább fűteni, mint a keletre nézőt. Kérdeztem, mivan????

Hátezmármi (törölt) 2009.12.01. 12:51:46

@stikasz_1: Amit kihagytál a képletből, az csak annyi, hogy a beruházás ára a lakás értékét is növeli. Senki nem akar már manapság olyan panelt venni, ahol nincs felújítva a fűtés, vagy nem egyedi a mérés.

Így számolva azért már nem háromszáz forint a különbség.

Plusz, amikor elmész dolgozni, letekered a radiátorokat, meg éjszaka elzárod a konyhát meg a nappalit. Ezen sem csak 10%-ot spórolsz.

Érdemes lenne újraszámolnia a háznak a dolgokat.

Publius Decius Mus 2009.12.01. 13:01:00

@nitro1: Nna, akkor te is támogatod tovább az orosz GDP-t. Vesznek belőle tankokat, meg vastag arannyakláncot az oligarcháknak.

Bit Rot 2009.12.01. 13:01:17

@pakesz:
"1., eppen hogy a rendszervaltas ota nem tamogattak, sot 2-3 eve kifejezetten a gazosokat tamogattak"

Lószart, mama!
A gázfogyasztók piaci áron kapják ma (és már egy jó ideje) a gázt! A távfűtéses cégek meg nagyfogyasztói áron.

"az sem volt megemlitve a blogban hogy a tavfuteses baszott nagy kazan ott a lakotelep vegiben az legtobbszor aramot is termel, ami elegge zoldnek minosul!!!"

Ja, kva zöld ám, a csöveken meg elfolyik 20-30% veszteség az utcán.
Nem baj, fűtsük csak az utcát, akkor aztán télen is "zöld" lesz.

Bit Rot 2009.12.01. 13:02:45

@Artie:
"Mit vártok abban az országban, ahol a gáz ára politikai kérdés? A kormány emeli a gáz árát? "

Annyit mondok: anyád!

A gáz ára nálam évek óta folyamatosan emelkedik.
Igaz, hogy a válságban a világpiacon a gáz ára a felére esett, de nembaj, a magyaroknak jó lesz az emelés is a csökkentés helyett!

Publius Decius Mus 2009.12.01. 13:05:47

@Bit Rot: Lószart papa!
Piaci árat csak alig több mint egy éve kell fizetni a gázért az egyéneknek, a távfűtéses cégek pedig még néhány hónappal ezelőttig is KISKERESKEDELMI áron vették a gázt. (érdekes mi?). A rendszerváltás meg 20 éve volt.

Publius Decius Mus 2009.12.01. 13:07:19

Persze ettől még a gáz sem olcsó egyáltalán, az EU-ban a legmagasabbak közt van már régóta. (miért?)

Bozdurgán 2009.12.01. 13:14:05

A panelmentalitást sem értem, ha szóba kerül az önrész egyből mindenki hüledezik, hogy minek fizessen plusszban, egy 80 m2 es családi ház teljes radiátorcseréje és szigetelése munkadíjjal kb 1,5M ft ha rádobja az ember az ablakokat is akkor is alaphangon 2M ft.
hol van ez az összeg egy álamilag támogatott palnelprogramhoz képest?
én kötelezővé tenném, a panelok szigetelését, és igen lehet az ÁFÁt is csökkenteni, de csak akkor ha kész a szigetelés, a rosszat ne támogassuk már.

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.12.01. 13:15:53

Csökkentjük a távhő árát, írják a plakáton. Itt a visszavágó, a saját eszközükkel: grafter.blog.hu/2009/12/01/el_lehet_menni_6

Csavarhúzós 2009.12.01. 13:17:06

@Publius Decius Mus: Tényleg nem távhős házban élek. De sajnos társasházban. A fűtés egyedi, de pl. leáztat a felső szomszéd albérlője, azzal se sokat tudok csinálni.

Szóval attól még a felvetésem valamennyire működőképes.
A probléma: a túlfűtés ellen a lakók ablaknyitással védekeznek.
A megoldás: védekezzenek radiátor-letakarással, pont annyira, hogy a hőmérséklet számukra megfelelő legyen.
Előny a háztömbnek: tömb szinten csökken az energiafogyasztás.
Előny a lakónak: nem jön be a zaj, a kosz, párásítás nélkül se lesz száraz a levegő. (A túl nedves se jó a penész miatt, addig kell a nyílászárók tömítésével játszani, míg be nem áll az 50-60% közötti relatív pártatartalom.)

Beruházási igény közel nulla. Akkor is működik valamennyire, ha van-egy renitens lakó.

pakesz (törölt) 2009.12.01. 13:27:49

@Bit Rot: van meresed arrol vagy barmi adatod, hogy elfolyik a 20-30% -a?
ha nem akkor meg lofasz papa!!! probaljal meg esszerubben ervelni

amugy LEIROM MEG EGYSZER!!!
a lakossagi gazarat TAMOGATTAK Orban ota!!! a nagyfogyasztok, a panelos futessel egyutt azokat atbasztak a nagyfogyasztok koze, aztan az finanszirozta a kisfogyasztokat
ezert haborit fel hogy tudatlan hulyek itt osszak az eszt meg felhaborodnak, az nem volt eddig rossz, hogy az egyedi gazfutest tamogattak? az nem volt torzito tenyezo???

Publius Decius Mus 2009.12.01. 13:28:48

@Csavarhúzós: Nem az a rendszer logikája mint amire te gondolsz. A FŐTÁV addíg fűt minket ameddig a kapacitása bírja, bármit csinálunk, mert aztán ki kell fizetnünk. Pl. tavaly sikerült rájuk bizonyítanunk, hogy durván túlfűtötték a házat. De persze tovább csinálják és számláznak.

Girhes Joe 2009.12.01. 13:34:45

"Ha nem akarsz télen is alsógatyában rohangálni a lakásban"
Érdekes, én 22 fokban is alsóban rohangálok, különben melegem van. (Nyáron 25-26 fölött már pucéran is ömlik rólam a víz.) Sajnos az asszony miatt nem lehet lejjebb tekerni a fűtést, mert ő meg dupla pulóverben van ugyanilyen hőfok mellett. Ez a különbség vajon mitől lehet? Mondjuk azt el nem tudja még ő se képzelni, hogy valaki 28 fokban érezze jól magát, pláne télen. Még jó, hogy cirkónk van...

kukatr 2009.12.01. 13:53:21

@pakesz: fater szigetelt jópár lakótelepbe vezető melegvizes csövet. azaz csak volna, mert a magyar (nép)építőipar képtelen volt párhuzamosan lefektetni a csöveket egymás mellé. a tervrajzon persze nagyon jól nézett ki a kicentizett távolság, csak ezt max a fejesek hitték el.
ellenőrzéskor meg:
- Hát ezt így nem lehet csinálni, szigeteljék újra! Blablabla.
- Holnap lesz az átadás...
- Jóvan, akkor takarják be földdel!

hogy azóta ezeket az ordas nagy hibákat kijavították-e, azt nem tudom. (a szigetelőanyagot meg a kapitalizmusban is el lehet lopni...:()

GuloGulo 2009.12.01. 13:55:33

Szerintem az ideális az lenne, ha egyénileg szabályozható lenne a fűtőtestek hőleadása. Magyarán csapokat kéne fölszereltetni. Esetleg olyan félét, amit nem lehet teljesen elzárni, azért hogy ha estleg valaki elutazik otthonról 2 hónapra, ne legyen a vetemedésből probléma. A minimum fokozat biztosítson mondjuk 10 fokot a lakásban. (Persze nem biztos, hogy jelentkezne a hőmérséklet különbségből adódó vetemedés. Nem értek hozzá, de azért elképzelhető.)
Az meg, hogy a szomszéd hogyan fűt az magánügy. Vannak olyan társasházak, ahol szintén külön-külön szabályozható az egymás melletti lakások fűtése.
És az pedig, hogy szegény sarkon, vagy földszinten lakóknak többet kell fűteni valamelyest, hát istenem. Egyébként lehet hogy a jelenlegi pazarlás megspórolásával még ők is jobban járnának.
Egyébként egy korszerű távhő rendszer, ahol nem a fogyasztást serkentik a szabályok, még olcsó is lehet. Lehetne..

igazi hős 2009.12.01. 14:10:26

@degreen: Hülye vagy és reklámozod, csúcs!
Az, hogy a kispesti és az újpesti erőmű áramot és melegvizet egyszerre termel, attól még kell gáz hozzá. Ha kevesebbet pazarolnánk, akkor kevesebb áramot is termelnének ezek az erőművek, de helyettük a várostól távol levő olcsóbb, hatékonyabb erőművek termelnék az áramot. Sőt van olyan időszak, amikor ezek miatt az erőművek miatt áramtúltermelés van. Aztán lehet szólni Paksra, hogy kevesebbet fűtsenek.
@pakesz: Azt kéne támogatni, hogy ne fűtsünk el gázt. A vegyes erőmű hatékonysága egyébként meg virtuális: ha magas a villany ára, akkor csúcsszuper, ha olcsó, akkor rosszabb, mint az egyéni (cirkós) fűtésnek. Ha 40 Ft-ot fizetnénk egy kWh-ért, akkor ingyen lenne a távfűtés, az lenne csak az igazi. Ha viszont paksi árammal hajtott hőszivattyú fűtené a paneled, akkor az töredéke lenne a mostani árnak. Sőt ha gázerőműből jönne az áram, még akkor is kevesebbe kerülne, kevesebb gázba és környezetszennyezésbe. (Cserébe magas az induló költsége.)

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.12.01. 14:18:14

Én még eddig soha nem voltam olyan panelben, ahol trópusi meleg lett volna télvíz idején! többnyire örülnek, ha van elegendő fűtés, és nem hősugárzókat kell használni, és még ezzel is növelni az amúgy sem kis összegű közüzemi számlákat!

pakesz (törölt) 2009.12.01. 14:29:02

@kukatr: tudtommal az a csovezetek az a tavfutomuhoz tartozik, a lakok csak a hokozpontban atadott hot fizetik, ergo ha ott elfolyna 20% veszteseg akkor kimennenek es leszigetelnek... hiszen az amivel a legnagyobb eredemenyt tudnak elerni nem holmi eromukorszerusites...

@igazi hős: van benne valami amit mondasz...
nem jozsibacsi-a-tanyarol a szinvonalad mint egyeseknek
tehat akkor kifejtenem:
nem hinnem hogy paksra szolnak le amikor nincsen annyi sok energiara szukseg, hanem a csucsfogyasztasi idoszakokban elinditott gazturbinakat allitjak le eloszor, aztan majd szolnak a szeneromunek, hogy ugyan mar ne nyomjon bele annyit...
Paks az fullra termel allandoan, ez teny

a te feltetelezesed meg igaz is lehet akar, de nem ma!!! jo lenne a hoszivattyus futes, nagyon jo lenne, csak ahhoz ket feltetel kellene, az egyik az hogy legyen Paks2, a masik meg hogy ne kelljen mar kanadai hoszivattyukat behozni kemeny valutaert
ugyebar ilyen hatalmas nagy a nemzetgazdasagot erinto beruhazassal, amikor az adofizetok penzet koltik el, akkor nem kellene abbol Kanadat tamogatni meg a franciakat

addig is meg amig ez a hoszivattyus el nem terjed, addig MESTERSEGESEN KELL TAMOGATNI a tavfutest, es nem csak a panelet, hanem a belvarosban is, azert hogy akkor amikor mar megteremtodtek a feltetelek akkor csak a csovezetek vegen kelljen lecserelni a gazturbinakat (sot most elso korben nehany hoszivattyus belvarosi negyedet kellen a Dunara alapozni, hogy egyaltalan olyan jo-e)

pakesz (törölt) 2009.12.01. 14:30:10

@s_timcsi: az egycsovesben fent, ott van ilyen...
persze ha nem kocsog lenne az ottlako akkor letakarna a radiatorat...
ebben van egyebeknt valami hogy azoknak nem kellene az AFA -t lecsokkenteni, hanem odaadni hogy epitsek ki a ket csovet...

igazi hős 2009.12.01. 14:43:48

@pakesz: Hidd el, egészen pontosan tudom , havonta hányszor és mekkora mértékben kell leszabályozni Paksot. Sőt januártól te is megtudhatod (ha érdekel).

Nyaligátor · http://autostat.hu/technikai-szotar 2009.12.01. 14:45:02

Nálunk volt tavaly kemény 19 fok a lakásban, de persze az nem panel. Egyszerűen mert ilyen drága.
Idén inkább melegítőket használok, a gáz csak alapon megy, hogy majd a csövek ne fagyjanak be a falba...

.Nitro. 2009.12.01. 14:59:46

@nemband: Az a bja, hogy nem mindenki korszerűsíthetett aki akart. Ugye a lakóközösségnek meg kell zavaznia. Ugye az egyik részről a mentalitás, hogy fűtsön csak a szomszéd is mindig, hogy ne fázzak(agyrém), másik része meg a butaság magas foka, hogy nem értik meg hogy egyszer kell egy nagyobb összeget kifizetniük ,amivel aztán rengeteget spórolnak. nálunk kevésen múlott a dolog, de nem én vagyok az egyetlen aki akart volna és nem tudott változtatni a helyzetén. buta nyugdíjas prolik laknak itt sajnos többségben, akik leszarnak mindent és mindekit.

igazi hős 2009.12.01. 15:14:41

@.Nitro.: Ennél már csak az rosszabb, ahol nem a butaság, hanem a rosszindulat dominál. Volt ahol azt mondta a vállalkozó: megcsinálom a korszerűsítést, ti meg annyit fizettek X évig mint most, én meg abból fizetem a kisebb számlát, így X évig én járok jól, utána ti. Leszavazták, nehogy már más nyerészkedjen (!) rajtuk.

pakesz (törölt) 2009.12.01. 15:48:50

@igazi hős: hat erdekel hogy milyen mertekben kell leszabalyozni
miert kell eszabalyozni azt ami 8 Ft -ert termel allandoan, mig a 40 Ft -osak meg vigan futnak

pakesz (törölt) 2009.12.01. 17:09:58

@.Nitro.: bocsi de nem ertem mit jelent a korszerusites ?
hogy neked nem kell fizetned ha korbefutenek???
mert ez nem korszerusites, a korszerusites az lenne ha leszigetelnek

.Nitro. 2009.12.01. 18:00:57

@pakesz: akkor úgy fogalmazok, hogy nekem az a jó amivel spórolhatok. Márpedig én ha egyénileg tudnám szabálypzni simán tudnék ,nem is keveset. Én pl általában 5 napot töltök Pesten, de akkor se fűtenék mindig nyilván. Hétvége meg teljes fölösleg ha itt se vagyok. Bőven elég ha este fűtök amíg le nem fekszek, majd másnap amikor hazaérek délután /este elég újra begyújtani. Nekem ez a problémám főleg.

igazi hős 2009.12.01. 23:36:38

@pakesz: A szabályozás nem úgy működik, hogy az operátor fogja magát is leszól valahova, hogy fékezzétek a turbinákat. A piaci szereplők beadhatnak szabályozásra ajánlatokat, és azt a MAVIR szigorú szabályok (törvény vagy minisztériumi rendelet) szerint leköti (azaz fizet érte). (Részletesen: www.mavir.hu)
De ha éjjel 2-kor nincs szabad leszabályozható kapacitás, akkor az egyik lehetőség Paks visszafogása.
Azzal nem kockáztatom az állásom, hogy megírom, hogy nincs 40 Ft/kWh-ért termelő menetrendtartó erőmű. Az ugyanis bruttó 70 Ft körüli végárat jelentene, az nem igazén versenyképes. A zöld energia piaci ár feletti átvételi ára nettó 23 Ft.
A paksi adat jelenleg nem publikus, meg itthonról nem is látom. A havi összesítésben valószínűleg kint lesz a MAVIR oldalán is, hogy hány kisebb, közepes és nagyobb visszaterhelés történt.

pakesz (törölt) 2009.12.02. 02:02:18

@igazi hős: mar csak az a kerdesem, hogy mennyivel es milyen gyakran szoktak ezt leszabalyozni... mert te azt irod, hogy az egyik lehetoseg Paks visszafogasa...
elvegre nem poenbol bovitettek most feljebb Paksot ha ki sem lehetne hasznalni ugy hogy zsinorban menjen vegig ejjel-nappal(ugyebar nem arrol van szo, hogy 2szer egy evben elofordul hogy vissza kell fogni, hanem joval tobbrol)
szoval ha most kiderul hogy az ejszakak 5% -ban teszik ezt, akkor az eredeti kerdesre a valasz, hogy a tavfuteses energia aramara nincsen szukseg, az nem igaz,
szukseg van a tavfuteses aramtermelesre is, csak azt kellene leszabalyozni es nem Paksot

pakesz (törölt) 2009.12.02. 02:13:31

@.Nitro.: panelben nem lehet megoldani hogy teged ne futson a szomszed, ezt te ki is fogod fizetni....

igazi hős 2009.12.02. 09:23:36

@pakesz: Te mást olvasol, mint amit írok. Azt írtam, hogy ha kevesebbet távfűtenénk, akkor a kieső áramtermelést sokkal tisztábban és és talán olcsóbban meg lehetne oldani. Egyébként Paks visszaterhelése azért is költséges, mert az eszközök egyenletes terhelésre vannak terhelve, a változtatás csökkenti az élettartamát. Szóval ingyen átadni áramot valamelyik szomszédunknak olcsóbb mint Paksot korlátozni. Egyébként 2 szám: Paks 2000MW, Kispesti erőmű csúcsa (amit nyárom a költségek, télen a fűtás miatt nem ér el) 110MW. (A fűtési kapacitás 240MW, azt inkább kihasználják.)

pakesz (törölt) 2009.12.02. 11:03:27

@igazi hős: nem baj ha mast olvasok legalabb jol elbeszelgetunk :)
legalabb irtal konkret adatokat is

ez az allitas a szakmabailekkel egybevag egyebkent, hogy a tavfutesben atvett energia az nem teljesen tiszta?
szoval Pakssal osszehasonlitani egy kicsit huzos, ilyen erovel az osszes szeneset meg gazosat be lehetne zaratni :) illetve az osszes zoldenergia mehet a levesbe

amugy te latsz arra eselyt, hogy a tavfutest azt hatalmas hoszivattyukkal oldjak meg? legalabb a Duna kozeleben ? igy Paks2 -t is jobban kepbe hozva?

Wictor84 2009.12.02. 18:19:59

@Bit Rot:
Tisztázzunk pár dolgot. A Földgázt nagyon sokáig támogattak, annyira hogy egyes PB gázzal ellátott települések kérték hogy földgáztüzelésre állhassanak át. Ez tény, megéltem és láttam. Mintahogyan az is hogy amint ezek a települések átálltak, a földgáztámogatás meg is szűnt lassacskán és most tényleg piaci árat fizet mindenki.
A nagyfogyasztóknak van egy megadott ár, de a szolgáltatóval még lejjebb is tudja alkudni, ha fixen tudja jelezni mennyit vesz meg.
A távfűtött lakások tulajdonosai 89' kb ténylegesen 1/3 áron kapták a hőt, de aztán vége lett a jó időnek és nagyon is sokallták az árakat. Másfelől meg mint írták már ezeket a rendszereket nem energiatakarékosra tervezték, pláne szabályozhatóra nem. Ők jobban megéreztek minden változást.
"Zöldség": A kapcsolt villamosenergia termelés az egész világon a legkorszerűbbnek számít. Természetesen a vezeték szigetelési hibái skat levesznek, de egy korszerű nyugati rendszer is kb 10% veszteséggel dolgozik. De mivel eleve egy hulladékhőből vesszük le a 30 százalékot ezért kevésbé fájdalmas mintha a gázkazánnal előállított hőt veszítenénk el. Persze jogos lenne a követelés, ha hulladékhőt veszünk akkor ki a frászért annyira drága. Mert az erőművek sem hülyék, kb a gáz árának 80% megfelelő áron adják el... (Az utóbbi adat szakmai körökben elhangzott pletyka, de ha igaz akkor ez van.)
Lehet tévedek, de akkor javítsatok ki.

igazi hős 2009.12.02. 18:31:10

@pakesz: Ilyen kérdésekre nem tudok válaszolni, nem szakértő vagyok, csak egyszerű számzsonglőr :-)
A zöldenergia egyik része (égessünk fát, mert azt drágán veszik) mehetne a levesbe, a szélerőműveket inkább fejlesszük, de csak kiegészítő beruházásokkal együtt. Nálunk csak termelőoldali szabályozás van, fogyasztó minimális (a vezérelt áram ennek tekinthető). A hőszivattyúk terjedésének is segítene ha lehetne olyan szerződést kötni az ELMŰ-vel, hogy (a példa kedvéért) éjjel 2-5-ig legalább negyed teljesítményen megy a fűtés, csúcsidőszakban legfeljebb félgőzön, sőt max. 1 órára le is kapcsolhatnak, cserébe jóval olcsóbb az áram.
Viszont ehhez sok idő kell, a geotermikus fűtést utólag nehéz kivitelezni, alapvetően alacsony hőmérséklet különbségre tervezett (padló- és falfűtés/-hűtés) rendszerbe lehet jól illeszteni. Nem lesz 80 fokos előremenő víz, mint egy cirkónál, 45 fokos vízzel meg a radiátor nem fogja befűteni a lakást. Szóval a belvárosban nem fog elterjedni, csak ha szerkezetig nem építik át őket.

pakesz (törölt) 2009.12.03. 00:29:57

@igazi hős: koszi a valaszt, a hoszivattyunal tenyleg ez van
a rendszert tenyleg komplexen kell nezni, a fogyasztoi vezerles sajna nincsen, de mar regota varom az Aranyos volgyben megepitendo vizeromuvet, es talan azert jobb az mint a hfkv, mert az energiatarolos vizeromunel csak 700 embernek(akik ott laknak) kell elmagyarazni valamit es nem par szazezernek :)

pakesz (törölt) 2009.12.03. 00:32:22

@pakesz: kijavitanam: fogyasztoi vezerles sajna nincsen --> fogyasztoi vezerles minimalis van mint az elottem szolo emlitette

Vámpír\\\'08 2009.12.03. 13:09:30

@GuloGulo: Pont ilyet szereltek fel nálunk. Teljesen elzárni nem lehet, hanem van egy hópehely szimbólum a tekerőn, ha arra állítod - mert mondjuk elutazol - akkor állítólag 8 fokot tart a lakásban.

vampirhirlap.blog.hu


Utolsó kommentek

  • Kúrcsány Ferenc: Na most mi van, te kis faszszopó? (2011.05.27. 21:56) Kedvencünk: Orbán Viktor
  • Osváth Lacika: Hovány tisztességes. MUHAHAHAHAHAA! Azon felül hogy Kecskemét egyik, ha nem a legszarabb munkahelyének tulajd... (2011.05.22. 08:46) Feel the difference
  • : ...a társkeresőkön am iszonyatXDD (2010.08.29. 13:07) Miért?
  • .Nitro.: @az igényes szórakozás híve: Igen mindenkiinek joga van a pihenéshez, de a világon mindenhol vannak zajos és ... (2010.07.12. 23:46) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • bsteve: Igazad van, ez inkább olyan paródia vb, ha egy emlékezetes, akkor az a bírói mulasztások miatt van... sajnálo... (2010.07.06. 10:20) Távol Afrikától
  • Marcobaily: Érdeklődéssel és eléggé meglepve olvasom a hozzászólásokat, ám lehet az én hibám de még mindig nem értem a sz... (2010.07.04. 17:05) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • az igényes szórakozás híve: @.Nitro.: Csak magamat tudnám ismételni, de ha ennyire különbözőek a nézeteink akkor felesleges is. Meglehet... (2010.06.25. 16:56) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • .Nitro.: @az igényes szórakozás híve: van bennem elég igényesség ahhoz hogy tudjam hogy kell szórakozni. Nem is a Joke... (2010.06.25. 01:19) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • Utolsó 20

honnan?

süti beállítások módosítása