Ismerjük meg Bp-t 1#: Csepel













Régóta terveztem már,hogy kedvenc fővárosunk olyan részeire is ellátogatok egy egy fotóriport erejéig,ahová általában esze ágába se lenne kimenni az embernek,hacsak nem ott lakik.Az első ilyen cél Csepel volt,melyet legtöbben csak a legendákból ismerünk. Ami biztos,a szocialista korszak remekművei mind megtalálhatóak itt,úgy mint a hatalmas lakótelepek és végeláthatatlan már megszűnt gyártelepek.Nekem ennyi már bőven elég volt,hogy útnak induljak,így hát a Boráros térről induló menetrendszerinti csepeli HÉV-vel neki is vágtam tényfeltáró utamnak.
Nagyjából 15perc zötykölődés után meg is érkeztem Csepel-végállomásra.Nem ért meglepetés,lerobbant HÉV pályaudvar,gyanakvó népek,lepusztult környezet.
Egy fontos információt azonban már rögtön az állomáson megtudtam; a helyi Csepel FC igen fontos meccset játszik a Doroggal az NB3ban..Időpont érdekes módon nem volt kiírva,bár nyílván az ittenieknek ez magától értetődő. Elkezdtem hát körutam,és bár fogalmam se volt hogy mi merre van,mintegy 5 perc után már meg is láttam a híres Csepeli Stadiont.










A stadion csodás látványa után a nagyobb paneldzsungelek felé vettem az irányt. Közben megjegyezném, hogy a fényképezőt percenként raktam el biztonsági megfontolásból,ugyanis a helyiek felettébb gyanakvóan néztek mit is keresek itt,én pedig nyílván testi épségemet megőrízve akartam távozni.
Tehát következett egy két lakótelep,igazából rosszabbra számítottam,de semmi gettó szerű,egyszerű panelek.












Folytatván utamat el is érkeztem Csepel központjába. Itt kellemes meglepetés fogadott,egy vadiúj orvosi rendelő mellett rendezett utcák,felújított piac,Csepel Plaza és persze McDonald's. Megjegyezném,hogy a helyi sajtburger felettébb ízletes volt,a kis shake pedig egyenes fantasztikus.








Elhagyva a központot még egy hangulatos sétálóutca is várt rám,ám itt egyes népcsoportok túlsúlya arra ösztökélt,hogy véletlenül se próbáljak meg fotózni,ezért asszimilálódtam és csepeli vagányként távoztam az adott területről.
Egy cél azonban még hátra volt,ez pedig nem volt más mint hírhedt Csepel Művek!
Nem is kellett csalódnom,hiszen igazolta "jóhírét" a terület. Hatalmas gyárak,tucatnyi kémény,lerobbant épületek és még sorolhatnám,igazi álomvilág. Bár a terület nem volt lezárva és pár jó mukásember lézengett a környéken,a már említett biztonsági okokból nem merészkedtem bentebb,bár a szívem húzott volna vmi jó kis téma után,inkább maradtam kivül.












Ezzel véget is ért az utam,és jobbnak láttam felszállni a közeledő HÉV-re.
Összefoglalva: Csepel tényleg olyan volt mint ahogy elképzeltem. Szürke,egyhangú,kissé félelmetes.Talán a szűken vett belvárosi rész meglepően jó állapota lepett meg egy kicsit,ám ez se annyira,hogy rendszeres látogatója legyek ennek a kissé elfeledett kerületnek.
(a rovat folytatódik,következő célállomás Békásmegyer...)
 

9 hozzászólás 2008.10.11. 13:05 pilaf Címkék: utazás gondolatok csepel

A bejegyzés trackback címe:

https://tompa.blog.hu/api/trackback/id/tr50708442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nitro 2008.10.11. 15:07:54

Csepelen én is megfordultam párszor. Előfordult ,hogy Faterral arra kanyartunk kocsival, mert ismer ott egy motorokkal foglalkozó fószert. Csepel valóban az igazi szocialista mintahely volt. Stílusos panelek, gyár. Igazi iparvároska. De mondjuk a központon túl nagyon szép kertesházs részek vannak, egyik csoporttársamat ott vettük fel még tavassazl ,amikor mentünk egy hétvégi kiruccanásra.Nem olyan rossz, mint sokan gondolják ,de félre ne értsetek ,nem akarnék ott élni :)

mitya 2008.10.11. 16:12:45

Én edzésre is jártam oda, de nem volt rosszabb mint Pest többi része. De én még a Csepel Művekben is voltam bent egyszer. Nagy részt teljesen másra használják mér szerintem az épületeket mint amire anno készültek. Iparboltok, nagykerek, raktárak és persze üresen álló összedőlésre váró szarok , itt-ott iparvágánnyal, amin 25 éve semmi nem gurult. Persze nem jártam be az egész telepet javítson ki, aki többet tud:)

tomi · http://postit.blog.hu 2008.10.11. 16:40:48

szép munka! meg az ötlet is fasza, az életben nem voltam még csepelen :)

tommm 2008.10.11. 17:08:55

fasza post, grat.
jöhetne több kép nagyobban, linkelve

baird 2008.10.11. 17:26:21

A pilaf küldetése egy külön blogot is megérne. Természetesen nem fogsz menni innen sehova, de a cinkota.blog.hu roppantmód hangzatos lenne.

pilaf · http://tompa.blog.hu/ 2008.10.11. 17:31:58

köszi köszi,cinkota is lesz hamarosan:)
képeket akartam csak lusta voltam linkesítve..

i.a.n. 2008.10.11. 18:03:26

cinkota :D
bairdkám ,majd egyszer újra megrakjuk ott a szerencsénket, ha otthon leszek, ezúttal, nem hibázunk
csepelre, én a kossuth szakközépiskolába jártam minden szerdán hajnalban tanítani/tanítást tanulni, élmény volt együtt ébredni a városrésszel

vicctoy 2008.10.13. 11:29:16

Hali!
Az 5let nem rossz, de mivel 19 éve vok csepeli asszem pár dolog kimaradt... Egyrészt a már említett királyerdő és környéke (fasza kis lakóparkok, kertesházak), másrészt a Művek bentebbről, ahol nem kevés zenekar próbál a régi óvóhelyekben és ahol még éjjel is zúgnak a munkagépek. Jah és a régi víztoronyra külön felhívnám a figyelmet, mikor 1. megláttam percekig szakadtam a röhögéstől, 1 fotót megért volna:P
Jah és a foci, a helyi fiatalok egyik része familiárisan hiperpigmentált másik része meg lokálpatrióta:)

pilaf · http://tompa.blog.hu/ 2008.10.13. 21:16:00

Hello!
Természetesen a poszt csak tájékoztató jellegű volt,idő és bátorság hiányában tényleg csak átfutottam Csepelen. A Művekbe egyszer még visszamegyek biztos mert láttam fotókon h nagyon durva belül,de akkor majd szerzek társakat:)


Utolsó kommentek

  • Kúrcsány Ferenc: Na most mi van, te kis faszszopó? (2011.05.27. 21:56) Kedvencünk: Orbán Viktor
  • Osváth Lacika: Hovány tisztességes. MUHAHAHAHAHAA! Azon felül hogy Kecskemét egyik, ha nem a legszarabb munkahelyének tulajd... (2011.05.22. 08:46) Feel the difference
  • : ...a társkeresőkön am iszonyatXDD (2010.08.29. 13:07) Miért?
  • .Nitro.: @az igényes szórakozás híve: Igen mindenkiinek joga van a pihenéshez, de a világon mindenhol vannak zajos és ... (2010.07.12. 23:46) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • bsteve: Igazad van, ez inkább olyan paródia vb, ha egy emlékezetes, akkor az a bírói mulasztások miatt van... sajnálo... (2010.07.06. 10:20) Távol Afrikától
  • Marcobaily: Érdeklődéssel és eléggé meglepve olvasom a hozzászólásokat, ám lehet az én hibám de még mindig nem értem a sz... (2010.07.04. 17:05) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • az igényes szórakozás híve: @.Nitro.: Csak magamat tudnám ismételni, de ha ennyire különbözőek a nézeteink akkor felesleges is. Meglehet... (2010.06.25. 16:56) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • .Nitro.: @az igényes szórakozás híve: van bennem elég igényesség ahhoz hogy tudjam hogy kell szórakozni. Nem is a Joke... (2010.06.25. 01:19) Kecskemétnek nem kellenek a fiatalok
  • Utolsó 20

honnan?

süti beállítások módosítása